Glad midsommar utan ledsen mage

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Glad midsommar utan ledsen mage
Av , 25 juni, 2010 09:25

Idag är det midsommarafton och dags att korka upp snapsen, ölen och sillen. Jag tror inte att jag är den enda kroniskt tarmsjuka personen i Sverige som brukar få ont i magen av midsommarmaten som är för kall för min mage. Förvisso är feta fiskar som sill bra för våra magar, men jag klarar aldrig av att äta alltför stora mängder inlagd sill, hur mycket jag än gillar det. Här kommer lite tips på hur man kan klara av en svensk midsommar trots all mat som våra magar inte alltid klarar.

Fortsätt läs 'Glad midsommar utan ledsen mage'»

Gurkmeja – gott och nyttigt

Av , 21 juni, 2010 21:22

Nyligen köpte jag min första färska gurkmeja i en asiatisk affär och efter att ha börjat använda den färska gurkmejan är jag helt såld. Trots knallgula fingrar och att jag numera har en gulfläckad skärbräda (den brukade vara vit) är jag nu en stark anhängare av denna spännande gula rot. Jag har förvisso använt gurkmeja i min matlagning en längre tid, men då i form av pulver, som inte alltid luktar så spännande. Men färsk gurkmeja var verkligen något annat, insåg jag när jag testade det första gången.

Fortsätt läs 'Gurkmeja – gott och nyttigt'»

Bröllopsfirande med magvänliga tilltugg

Av , 20 juni, 2010 13:19

Igår var det ju kronprinsessbröllop i Stockholm och hur bättre fira det än att samlas några vänner och skåla i lite champagne och äta goda tilltugg? Alltså bjöd vi in några vänner till pojkvännens kontor som ligger vid kortegevägen och tittade på kontorets storbilds-TV medan vi åt tilltugg och drack lite vin och champagne. En lyckad tillställning och jag betvivlar att någon av gästerna ens märkte att det inte fanns komjölk i tilltugget.

Fortsätt läs 'Bröllopsfirande med magvänliga tilltugg'»

Fredagsmys eller fredagsrys?

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Fredagsmys eller fredagsrys?
Av , 18 juni, 2010 22:47

Idag har det blivit allt populärare bland barnfamiljer att ha fredagsmys. Det innebär att familjen samlas framför hemmets lägereld, dvs TV:n, och tittar på någon film medan man vräker i sig ostbågar, chips, popcorn, kanske glass, godis och läsk. Jag har märkt att mina bonusbarn verkligen uppskattar fredagsmys, men för mig skulle ett deltagande i deras fredagsmys lätt kunna bli fredagsrys eftersom jag inte kan äta dessa saker. För mig som vuxen är det ju ganska lätt att undvika chips, godis och läsk, men jag kan lätt föreställa mig mardrömmen för föräldrar till barn med inflammatoriska tarmsjukdomar som också vill ha fredagsmys, precis som sina klasskompisar.

Fortsätt läs 'Fredagsmys eller fredagsrys?'»

Att gå upp i vikt

Av , 17 juni, 2010 19:45

Många av oss som har Mb Crohn eller Ulcerös Colit drabbas lätt av undervikt. Jag har sedan jag blev sjuk när jag var 11 år varit smal nästan hela tiden. En period, när jag var au pair i England ett halvår, gick jag dock upp i vikt med hjälp av billigt engelskt godis. Men normalt för mig är att vara ganska smal.

Fortsätt läs 'Att gå upp i vikt'»

Grönsaker: lite tricks för att klara av att äta dem

Av , 16 juni, 2010 19:09

Nu är det sommar och vi kommer att få fler färska grönsaker och frukter i affärerna att handla och laga mat på. Jag kommer att publicera allt fler recept med grönsaker som viktig huvudingrediens den närmaste tiden under fliken Vegetariskt. Min mage gillar verkligen grönsaker och vegetarisk mat, utan mjölk alltså. Det viktigaste är att grönsakerna är välkokta, gärna i en grönsaksröra, och därmed lättsmälta. De grönsaker som magen verkar gilla bäst är squash, aubergine, pumpa, morötter, rödbetor, vitlök och avocado.

Fortsätt läs 'Grönsaker: lite tricks för att klara av att äta dem'»

MAP – trolig orsak till Mb Crohn?

Av , 15 juni, 2010 19:01

I höstas när jag blev sjuk igen började jag läsa en massa om orsakerna till Mb Crohn och även Ulcerös Colit, eftersom dessa två sjukdomar ju tenderar att ofta bli ihopbuntade. Jag fick då en mycket intressant och skrämmande vetenskaplig artikel skickad till mig av en läkare. Den hette ”Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis, Crohn’s disease and the Doomsday Scenario” och var skriven av en engelsk forskare, professor John Hermon-Taylor. Teorin som Hermon-Taylor framför är att Mb Crohn kan orsakas av en tuberkulosbakterie vid namn mycobakterium avium subspecies paratuberculosis, även kallad MAP, som finns i komjölk från kor som är smittade av kosjukdomen Johne’s disease (Johnes sjukdom, uttalas Joh-knee på engelska), en sjukdom som finns bland svenska kobesättningar. Idag pastöriseras mjölken inte tillräckligt för att eliminera MAP-bakterien, vilket ett antal personer i USA och Canada anser är rena skandalen.

Fortsätt läs 'MAP – trolig orsak till Mb Crohn?'»

Ut och resa till exotiska länder!

Av , 14 juni, 2010 20:03

Jag har alltid älskat att resa och uppleva nya kulturer och lära mig nya språk. Eftersom jag har hållit mig såpass frisk som jag ändå har gjort genom åren har jag tack och lov kunnat resa ganska mycket, till och med till länder som är farliga för oss kroniskt tarmsjuka. Jag har t o m bott utomlands i längre perioder utan större problem och på mitt tidigare arbete hade jag ett par år med över 90 resdagar per år, varav de flesta resdagarna spenderades i Fjärran Östern. Min doktor på den tiden tyckte att jag var en tråkig patient eftersom jag var så frisk (inga spännande koloskopier i sikte!), och han brukade fråga mig om olika resemål i Öst- och Sydöstasien. ”Har du några tips på hotell på Bali?” kunde det låta när vi träffades.

Fortsätt läs 'Ut och resa till exotiska länder!'»

Rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar
Av , 14 juni, 2010 08:05

De senaste åren har mina läkare börjat fråga mig om jag är rökare eller ej, vilket fått mig att misstänka att man i Sverige nu samlar ihop statistik för att se sambandet mellan rökning och Mb Crohn/Ulcerös Colit. Sedan mitten av 1970-talet har nämligen forskare studerat detta fenomen och man har faktiskt funnit att det finns starka samband.

Fortsätt läs 'Rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar'»

Själen sitter i magen

Av , 13 juni, 2010 06:13

Många av oss tarmsjuka har inte bara problem med magen utan vi har en tendens att reagera psykosomatiskt med våra magar. Precis som det brukar heta att man ”får ont i magen” av problem, så är det för oss tarmsjuka. ”Tarmen är vår andra hjärna”, sa en gång en klok person till mig och jag är helt övertygad om att själen har en stor plats i våra magar eftersom kropp och själ hänger ihop väldigt nära.

Fortsätt läs 'Själen sitter i magen'»

Panorama Theme by Themocracy