Grillade inlagda auberginer
De här grillade inlagda auberginerna passar, precis som grillad inlagd zucchini, alldeles utmärkt till grillat kött eller grillad fisk. De kan med fördel göras ett par dagar i förväg eftersom de blir godare om de får stå och dra sig i olivoljan och vinägern med vitlök och kryddor.
Jag har använt en grillpanna (dvs en stekpanna med ränder) för att steka auberginerna. De får nämligen en vackrare stekyta då och blir snygga att titta på.
Grillade inlagda auberginer
- 1 mindre aubergine
- salt
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamicovinäger
- salt och färskmald svartpeppar
- färsk basilika, finhackad
Skär upp auberginen i smala slantar, max 0,5 cm tjocka.
Stek auberginebitarna på båda sidor några åt gången i en grillpanna (eller på en öppen grill).
Lägg de färdigstekta auberginebitarna i en skål och häll på olivolja, balsamicovinäger, salt, peppar och finhackad färsk basilika. Rör runt väl och låt stå en stund före servering.
Det går utmärkt att lägga dem i en burk så att de kan suga i sig ordentligt av kryddvinägern och vitlöken. De håller sig minst en vecka i kylen (de brukar dock inte överleva så länge hemma hos mig där de äts upp alltför fort!).