Persisk valnötsgryta
Den här rätten testade jag att göra i lergryta, vilket visade sig vara ett lyckokast. Det går också att göra den i vanlig gryta, det viktiga är bara att man fräser löken mjuk (det måste man göra även om man använder lergryta). Om man använder en lergryta måste man komma ihåg att blötlägga den 15 minuter innan man stoppar in den i ugnen, som dessutom måste vara kall när lergrytan stoppas in, vilket också gör att rätten kokas längre tid (60-90 minuter) än om den kokas i gryta på spisen (30-40 min). Lergrytan skapar en fin stekyta utan att göra det för hårdsmält. Jag blir alltmer såld på att använda lergryta nu pga att den sköter sig själv så bra och dessutom lagar så bra och bekväm mat!
Man ska helst använda persiska granatäpplen, som min iranska väninna hävdar är de bästa grantäpplena som finns. Jag använde turkiska granatäpplen från ICA istället, men det blev ändå väldigt gott. Granatäpple innehåller mycket vassa frön som jag inte ville utsätta min mage för. Alltså pressade jag dem i vanlig citruspress och sen tog jag en potatispress och pressade dem en omgång till för att bli av med alla frön. Har man en bra citruspress kan man skippa det sista momentet. Det viktiga är att inte få med fröna i maträtten. Granatäpplen är rika på c-vitamin, folsyra och antioxidanter (återigen: färgen!) och påstås motverka prostacancer.
Persisk valnötsgryta med granatäpple (4 personer)
- 1 kg kycklingbitar med skinn på
- 1 gul lök
- 100 g valnötter
- 1 tsk salt
- saften av 3-4 granatäpplen
- 1/2 paket saffran (dvs 0,25 g)
Hacka löken och fräs den mjuk. Lägg över den i lergrytan.
Skölj under tiden kycklingdelarna i vatten. Lägg dem ovanpå löken (antingen i lergryta eller i vanlig gryta på spisen).
Mixa valnötterna ganska fint i en matberedare. Häll den ovanpå kycklingen i lergrytan, smaksätt med salt och saffran.
Pressa granatäpplena och häll på juicen ovanpå kycklingen. Stoppa in lergrytan i ugnen enligt anvisningarna ovan.
Servera med ris.
Turkiska granatäpplen – de persiska är säkert mer färgglada!