Morotssaft
Visste ni att moroten ursprungligen kommer från Afghanistan? Där växte ur-moroten en gång i tiden innan den blev en vanlig odlad växt. Det är en riktigt gammal kulturväxt och den är nyttig för våra magar och kroppar eftersom den innehåller antioxidanten betakaroten, som är förstadiet till A-vitamin, som den också innehåller. En vanlig morot innehåller vårt dagsbehov av A-vitamin. Moroten verkar ha någon form av antiinflammatorisk egenskap eftersom den lugnar magen snabbt. Den har traditionellt använts mot just matsmältningsproblem och inälvsparasiter, men har på senare tid upptäckts även ha positiv effekt på hjärtproblem. Min homeopat hävdar att våra knasiga magar blir lugna av morotspuré. Moroten är även rik på C-vitamin och mineralen kalium, vilket gör den utmärkt att äta som färskpressad.
Min mamma brukade köpa färskpressad morotssaft som jag tvingades i som liten, och jag kan konstatera att på den tiden var den godaste morotssaften den som var färskpressad eller djupfryst. Idag hittar jag ingen av dessa sorter i mina matbutiker, utan det närmaste färskpressad morotssaft jag kommit är Brämhults dito, som inte smakar som den riktigt färskpressade gör.
Jag brukar köpa ekologiska morötter, som tyvärr kostar minst dubbelt så mycket som vanliga besprutade morötter. Sedan skalar jag moroten under rinnande vatten först och kör den i min råsaftcentrifug. Det brukar behövas 3-4 morötter (beror på hur stora de är) för att få fram ett glas morotssaft. En del personer tycker att det blir godare med lite apelsinjuice i morotssaften, själv föredrar jag och magen den ”naturell”.
Hej,
Har du någon gång provat att göra morotsjuicen på fodermorrötter? Själv är jag löjligt förtjust i fodermorrötter och då man sedan äter en ”vanlig köpemorot”, alltså de vanliga från affären, så smakar ju dessa absolut ingenting! Jo, möjligtvis bekämpningsmedel… Jag har inte hittat någon ekologisk variant som smakar så mycket heller. Jag har ingen analys på fodermorötter så jag vet inte om de skiljer sig från ”vanliga”, men då de smakar så ofantligt mycket mer och bättre så känns de lite spontant som mer hälsosamma…
(kanske ska förklara vad jag menar, fodermorötter är alltså de morötter man köper och ger djur, vanligtvis hästar, och köps i foderbutiker, lantmännen etc och de säljs säckvis i ca 20 kilos säckar. Och detta är morötter som verkligen smakar morötter!! 🙂
Spännande! Men är detta en annan typ av morötter än vanliga morötter? Kul för djuren att de får något godare än vad vi brukar få i alla fall! Själv brukar jag köra ICAs ekologiska för de är billiga och smakar helt OK, men fodermorötter låter ju gott! Tack för tipset – det kan vara värt att kolla upp. 🙂
/Tina
Widergrens ekologiska morötter, isär klass godast!
Jag tycker jätte mycket om morotsjuicen, och den är jätte nyttig, men jag får diarre av den och undrar varför.
Har någon svar på det?
Göran
Hm, det låter skumt! Köper du morotssaft eller gör du den själv? Om du köper den så kanske den innehåller tillsatser som du inte tål? Eller så är det helt enkelt så att din mage inte riktigt tål morotssaft. Om du får diarré av den ska du givetvis inte dricka det.
/Tina