Risavkok

Av , 12 juli, 2010 18:04

Risavkok är precis som havreavkok väldigt snällt mot magen och passar den bra om magen är i uppror. Jag brukar koka upp lite extra risavkok och förvara i kylen när magen är kass. Då tar jag bara fram risavkoket och mikrar det lite lätt så att det blir lite varmt och mer lättdrucket.

Risavkok

  • 2 dl vitt ris (obs, ej Uncle Bens, helst grötris eller äkta råris)
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt

Koka upp ris och vatten och låt puttra på spisen i minst en halvtimme.

Häll av riskornen och drick avkoket i omgångar, en tekopp åt gången.

13 svar på “Risavkok”

  1. Marie skriver:

    Hej!
    Sitter här med min första kopp risavkok någonsin. Det är inte så illa som jag trodde bara väldigt salt,,,
    Jag fick diagnosen Ulcerös Kolit 1991 när jag var 19 år. Först var jag sjuk i 3 år utan att läkarna fick stopp på skovet, men efter ett besök hos en homeopat som sa till mig att sluta med gluten och laktos så jag blev frisk på 2 månader. Sedan dess har jag haft skov med några års mellanrum. Jag har inte den svåraste varianten av UK. Men sen jag födde min dotter för två år sedan har jag haft två skov, och det tredje började idag. Är så otroligt trött på detta!!! Och känner att det får vara nog.
    Jag äter ingen medicin, har inte gjort så på 10-12 år, jag fick alla biverkningar som fanns, och inte blev jag bättre av medicinerna heller. Min mamma jobbar med hälsokost och av henne får jag numera L-glutamin, D3 vitamin, Noacid och annan häslokost (utan sötningsmedel eller annat konstgjort innehåll) vid varje skov. Trots att skoven blir kortare än med regulär medicin är jag ändock så otroligt trött på min UK och känner att det är dags att testa något mer drastiskt. Ska börja med risavkok varje dag. Och ta bort gluten och komjölk. Och bara äta choklad (min stora last) en gång i månaden. Och jag ska lära mig koka hel kyckling, det är så gott så man kan undra varför jag aldrig har gjort det själv…
    När jag nu läser din sida, och dricker risavkoket, känner jag mig redo för att lägga om kosten helt. Jag äter nyttigt (grönsaker, fiberrikt och mycket vatten), dricker väldigt lite alkohol, men har både gluten och laktos i kosten, och en och annan chokladbit slinker ner någon gång i veckan.
    Saker och ting är som de är därför att de har blivit så. Inget blir bättre av att man ältar det. Dags att göra som kungen och ’vända blad’ och gå vidare.

    Äh, det här blev mest en massa dravel, men det ska bli kul att läsa din blogg lite noggrannare och testa dina recept.
    Synd att internet inte fanns för 20 år sedan,,,

    Tack! Vi hörs!
    Kram, Marie Wolf

  2. admin skriver:

    Hej Marie,
    Kämpa på! Jag tror verkligen stenhårt på att skippa komjölk och gluten helt (samt mat med tillsatser och även socker så klart). Själv fick jag i mig gluten av misstag häromveckan och mina tarmar fixade det inte alls, så nu är jag tillbaka på hård regim. Äter vegetariskt på kvällen och bara protein (fågel/fisk/lamm) mitt på dagen. Som en extra sporre kan du tänka på min nya doktor som faktiskt sa att de ser en hög korrelation mellan IBD och gluten/laktosintolerans. Synd att inte fler läkare säger detta till sina patienter.
    Varma hälsningar,
    Tina

  3. dessan skriver:

    Fråga; varför kan man inte använda Uncle Bens långkorniga ris?
    Det är ju det man alltid har hemma.

  4. admin skriver:

    Hej Dessan,
    För att kunna göra det optimala risavkoket måste riset bli lite klibbigt så att risavkoket blir lite ”slemmigt”, vilket hjälper stackars tarmen att lugna sig. Uncle Bens ris brukar vara parboiled, dvs klibbfritt eftersom vi svenskar av någon anledning är rädda för ris som klibbar (utom på julen när vi alla ska äta risgrynsgröt gjord på mjölk och rundkornigt ris). När jag var yngre brukade jag också äta Uncle Bens parboiled ris och andra liknande riser, men idag tycker jag själv att de känns konstgjorda (de är ju specialpreparerade för att inte klibba och det känns onaturligt för mig) och smakar äckligt. Bästa sättet att göra risavkok är att köpa råris, t ex ekologiskt från Risenta, Saltå Kvarn eller Biofood, och koka det enligt receptet ovan för att få ut maximalt med ”slem”. Nyligen lärde min vän mig att man ska blötlägga råris i vatten med en matsked vinäger (t ex äppelcidervinäger) ett dygn och sen skölja av riset för att därefter koka det. Tydligen blir råriset lättare att smälta då. Faktum är att jag börjar gilla råris numera. Det är mer näringsrikt än Uncle Bens riser garanterat. Kanske dags för dig att byta ut Uncle Bens ris till någon annan sort? Grötris/rundkornigt ris är nog det bästa att använda när man ska göra risavkok.
    Lycka till!
    Tina

  5. Cissi skriver:

    Hej..
    Jag ska nu för första gången testa risavkok och har gjort efter ditt recept:)
    Hur länge håller det i kylskåpet?
    Hur ofta ska man dricka det? Ett glas om dan?

  6. admin skriver:

    Hej Cissi,
    När jag är sjuk så har jag druckit det hela tiden – så mycket jag orkat. Eftersom jag tyvärr associerar risavkok-smaken med sjukdom så blir det kanske bara tre koppar per dag, varvat med kycklingbuljong. Jag tror det håller några dagar i kylskåpet utan problem, men jag har ju druckit upp mitt snabbare än så.
    Lycka till!
    /Tina

  7. Annie skriver:

    Ska nu rests risavkok.
    Läste loggen ovan och såg att det är bra att utesluta gluten och komjölk. När det gäller mjölkprodukter – talar vi lakosfritt (alltså att det är ok med laktosfria mjölkprodukter) eller menas mjölkproteinfritt (helt uteslutande av alla mjölkprodukter)?

  8. admin skriver:

    Laktosfritt=utan mjölksocker. Dvs du äter t ex parmesanost som lagrats så länge att sockret ätits upp av processen, eller yoghurt där bakterierna ätit upp laktosen, alternativt äter laktosfria produkter som är fulla av tillsatser för att mjölkprodukten ska ”se ut som den ska”.
    Mjölkfritt=ingen komjölk. Ofta går get- eller fårmjölk bra i mindre skala.
    Dvs skippa alla komjölksprodukter, inklusive laktosfria produkter för de är ju baserade på komjölk.
    Det är uppenbarligen otroligt svårt för folk att förstå skillnaden mellan vad som är mjölkfri kost och laktosfri kost. Laktosfri kost är bara fri från mjölksocker och inte från mjölk. Det är flera personer som skrivit till mig att det inte var förrän de skippade mjölken helt som magen vände och blev bättre. Du kan googla på sidan och läsa vad jag skrivit om detta tidigare.
    /Tina

  9. Daniel skriver:

    Hej
    På ditt recept får jag ut en kopp risavkok. Väldigt stort risslöseri? Jag använder basmatiris.
    Har du tips för att få ut mer vätska?
    Mvh
    Daniel

  10. admin skriver:

    Hej Daniel,
    Basmatiris har en förmåga att suga åt sig mer vätska än vanligt ris och är dessutom lite torrt, inte slemmigt som t ex grötris är. Jag skulle rekommendera att du använder grötris och inte basmatiris. Häll på mer vatten så får du mer risavkok och glöm inte att salta med t ex himalayasalt eller havssalt.
    Lycka till!
    /Tina

  11. Ulrika Abrahamsson skriver:

    Hej,
    Jag får inte bukt med mitt skov och tänkte nu testa risavkok ett par dagar. Hur länge brukar man behöva hålla på och hur går man tillväga när man börjar äta igen? Något särskilt man ska tänka på?
    M v h
    Ulrika

  12. Ulrika skriver:

    M t p att jag frågade hur man går tillväga när man börjar äta igen tänkte jag bara tillägga att min normalkost inte innehåller gluten, mjölk, socker, soja, potatis eller tillsatser m.m. (dessutom är jag övertygad vegetarian sedan över 30 år tillbaka). Vad jag menade var ifall man ska tänka på något särskilt/börja försiktigt som vid vanlig fasta? F.ö. är jag inne på mitt andra dygn med risavkok och är fantastiskt glad för att det funkar så här långt! M v h Ulrika

  13. admin skriver:

    Hej Ulrika,
    Ett sent svar, kanske till gagn för någon annan i framtiden: ja, man bör nog vara försiktig när man börjar äta efter fasta igen. Jag skulle dock inte rekommendera risavkok i första hand utan faktiskt att köra SCD från SCD intro och testa sig fram. Men jag är inte vegetarian och du kanske blev bra på risavkoket? Hoppas det! Lilly Johansson och de andra som rekommenderar vegankost i Are Waerlands fotspår menar ju att man kan bli frisk av vegetarisk mat och råkost. Det fungerade inte på mig, men vi har alla olika tarmbakterier i tarmen som reagerar olika så var och en får bli salig på sitt sätt! 🙂
    Hoppas du mår bra nu!
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy