Glasmästarsill
Glasmästarsill är en annan variant av inlagd sill som ser lite roligare ut. Man ska vara försiktig med sill om man är mitt uppe i ett återfall, men vi övriga kan äta ett par bitar vid våra svenska sillhögtider. Det som kan vara jobbigt för magen är ättikan och sockret. Eftersom vi inte är storätare av sill hemma brukar jag endast göra halva satsen av mina inläggningar. Här en hel sats dock. Det är alltid populärt att ta med sig en sillburk och ge bort till vänner i juletider. Jag använder inläggningssill, exempelvis Abbas variant.
Glasmästarsill
- 1 burk inläggningssill
- 1 röd lök
- 1 bit morot
- 1 liten bit pepparrot
- 15 vitpepparkorn
- 10 kryddpepparkorn
- 4 lagerblad
- 1,5 dl vatten
- 5 msk ättikssprit
- 5 msk socker
Skölj sillfiléerna väl och skiva dem därefter i lagom stora munsbitar.
Skala och skär rödlöken och moroten i tunna skivor och tärna pepparroten.
Krossa ev pepparkornen.
Varva sillbitarna med kryddorna och grönsakerna.
Koka upp vatten, ättika och socker till lag. Låt lagen svalna och häll den över sillen när den är kall.
Låt stå minst ett dygn.
Inlagd sill som glasmästarsill ska förvaras i kylskåp och håller 1-2 veckor.