Lammstek

Av , 23 april, 2011 05:13

Lammstek är gott och lätt att tillaga. Det fungerar bra som bjudmat året runt, men är särskilt populärt runt påsk. Jag gillar också att äta lammstek på hösten när det är lite mörkt och kallt ute. Kineserna anser att lamm är värmande för kroppen så det är bra att äta lamm på vintern.

Här följer ett enkelt recept på lammstek, liknande mitt tidigare recept på lammracks. Hur länge lammsteken ska vara inne beror på hur rosa man vill att den ska vara. Det kan vara en idé att provskära och se vad man tycker. Jag gillar när det är lite rosa men inte när det är blodigt.

Det är ganska mycket vitlök i lammsteken, men det låter värre än vad det är. Om man inte tål vitlök eller lök så får man helt enkelt skippa det.

Lammstek

 • 1,2 kg lammstek utan ben
 • 2 msk extra jungfrulig olivolja
 • 2 msk citronsaft (motsvarande en halv pressad citron, obs undvik färdig citronsaft på plastcitron eller flaska)
 • 2 msk finhackad färsk rosmarin (eller 1-2 tsk torkad rosmarin)
 • 2 msk finhackad färsk timjan (eller 1-2 tsk torkad timjan)
 • 2 msk färsk persilja
 • lite mynta, oregano och salvia eller andra gröna örter som ni gillar
 • 2 pressade vitlökar
 • svartpeppar
 • 5-6 vitlöksklyftor
 • Flingsalt

Blanda ihop olivolja, citronsaft, rosmarin, timjan, mynta, oregano, salvia och svartpeppar i en skål.

Skala vitlöksklyftorna och skär dem i halvor. Snitta små jack i lammsteken och stoppa i dem på olika ställen.

Lägg lammsteken på en oljad ugnform. Här kan man samtidigt lägga klyftor av potatis och andra rotfrukter bredvid om man vill servera det till lammsteken. Strö gärna timjan ovanpå klyftpotatisen och rotfrukterna.

Pensla på oljeblandingen på lammsteken. Strö flingsalt ovanpå och stoppa i en ugnstermometer i köttet på ett tjockt ställe.

Stek i ugn på 200° i 1-1,5 timme tills termperaturen på ugnstermometern visar 70-75°. 70° visar på rosa innehåll, medan den högre temperaturen visar på mer genomstekt lamm. Har man en känslig mage kan det vara bättre att köra på den högre temperaturen.

Skär upp lammsteken i skivor och låt gärna vila en liten stund innan serveringen.

Vill ni göra skysås kan ni ta skyn från ugnsfatet (ta bort ev potatis och rotfrukter först) och vispa ur ugnsfatet med lite rödvin och därefter sila skyn och hälla upp den i en liten kastrull. Använd 0.5 dl rödvin och 1 dl vatten till skysåsen som förslagsvis reds med lite maizena (0.5 tsk). Jag brukar smula ner torkade trattkantareller och låta koka i 5 minuter tills såsen ser färdig ut. Smaka av med lite salt och peppar. Vill ni ha mer sås är det bara att hälla i mer vatten.

Jag brukar servera min lammstek med antingen klyftpotatis, rotfrukter i ugn, ugnsbakade grönsaker, potatiskaka och lite äppelchutney alternativt ratatouille.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy