Thai-kyckling med cashewnötter
Den här rätten är mild och snäll mot magen, men görs med ostronsås som enligt etiketten innehåller vetemjöl. Min mage klarar av ostronsås men den som är starkt glutenintolerant kan kanske testa att göra receptet med någon buljong istället som ersättning för ostronsåsen.
Jag brukar tillaga den i min wok, men det går säkert utmärkt att göra i en större stekgryta också. Hemligheten med asiatisk wokmat är att man först förbereder alla ingredienser (skala, hacka, mäta upp osv) och sen wokar, vilket brukar ta endast några minuter innan rätten är klar.
OBS! Jag skulle byta ut paprikan mot skivad zucchini eftersom jag undviker nattskatteväxter.
Thai-kyckling med cashewnötter (3-4 personer)
- 2 hackade vitlökar
- 1 gul lök, strimlad
- 3 kycklingfiléer, skivade i bitar à 2 cm x 4 cm
- 1 röd paprika, strimlad – ersätt med en liten zucchini om ni undviker nattskatteväxter
- 1 purjolök, skivad
- 1 broccoli, endast blommorna (man kan även använda 1/2 broccoli och 1/2 blomkål)
- 8 msk ostronsås, dvs ungefär 1,2 dl
- 1/2 tsk thai fisksås
- 1 nypa socker
- 1,2 dl vatten
- 1 dl cashewnötter (om de är köpta saltade kan det vara bra att skölja av dem som hastigast)
Hacka och skiva upp alla ingredienser och lägg i olika skålar: gul lök och vitlök i en skål; kycklingbitar i en annan; grönsaker i en tredje; ostronsås, fisksås, socker och vatten i en fjärde skål.
Fräs den gula löken och vitlöken i woken på hög värme i en minut.
Lägg i kycklingbitarna och rör om. Stek på hög värme i 3-4 minuter tills kycklingbitarna är vita och därmed genomstekta.
Tillsätt såserna, vattnet och sockret. Rör om och låt koka ihop 2 minuter så att broccolin är mjuk men fortfarande fräscht grön.
Lägg i cashewnötterna precis innan servering och rör om.
Servera med jasminris/råris/hirs.