Morotspuré

Av , 2 juli, 2011 11:48

Morotspuré är något av det snällaste vi kan ge våra magar när de krånglar. Det är enkelt att göra och kostar inte så mycket heller. Det lugnar magen och är näringsrikt. I SC-dieten ingår t ex morotspuré som starten i dieten för att lugna ner magen. Personligen är jag inte så förtjust i morotspuré, men min mage diggar det skarpt när den är dålig så då äter jag det faktiskt med välbehag.

För att minska trycket på magen så brukar jag köpa ekologiska morötter – de kostar runt 18 kr kilot på ICA – och undviker därmed onödiga bekämpningsmedel som jag tror min mage också gärna uppskattar att slippa.

Jag gör ofta en större sats med morotspuré som jag ställer in i kylen och använder efter hand. Morotspuré passar bra till exempelvis kokta kycklingbitar (som i SC-dietens introdiet), kokt fisk och annat istället för kokt potatis, ris eller annan stärkelserik mat som magen inte gillar. Ofta försöker jag lägga i lite kokosfett (ekologiskt Cocosa) i purén när den är färdig så att den blir lite mer näringsrik. I SC-dietens introdiet ska man dock inte ha i fett. Man kan även ha i ghee om man vill det istället. Jag anger inte mängden fett i receptet nedan eftersom jag tycker att det är lite individuellt: häll i så mycket du själv vet att du klarar.

Morotspuré


  • 1 kg ekologiska morötter
  • Salt
  • (Ekologiskt kokosfett eller ghee om man vill göra den kaloririkare, skippa om du gör SCD Introdiet)

Skala morötterna väl och lägg dem i en kastrull. Dela dem på hälften om de är mycket stora.

Häll på vatten så att det täcker morötterna. Salta lätt.

Koka upp och låt småkoka tills de blir helt mjuka. SC-dieten rekommenderar att man kokar dem i fyra timmar, men jag brukar låta dem koka kanske en timme. Allra bäst tycker jag att morötterna blir om man kokar dem i timmar med kycklingbuljongen. De får en annan mustigare smak då.

Lägg över de mjuka morötterna i en mixer och mixa väl. Häll i lite av spadet så blir det mer puréliknande konsistens.

Spadet från kokningen rekommenderar jag att man behåller och antingen dricker upp själv (det innehåller vitaminer och mineraler från morötterna) eller använder i soppa.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy