Fiskbuljong

Av , 4 juni, 2010 16:31

Fiskbuljong är lätt att göra och smakar så otroligt mycket bättre än den fiskbuljong vi kan köpa i butik och som ofta innehåller MSG och alltid innehåller jäst. Helst ska man ha skrovet av en vit ”smal” fisk, men jag har använt skrov från både lax och forell utan problem. Jag brukar också slänga i skinn, fenor och huvud i buljongsatsen. Det viktigaste är, vad jag förstått från buljongexperter som Jamie Oliver, att man inte kokar fisken för länge för då kan den bli besk i smaken.

Om man inte har fiskskrov hemma efter att ha köpt en stor bit fisk kan man fråga snällt i fiskdisken om de har lite fiskskrov man kan få köpa till en billig penning.

Fiskbuljong

  • Skrovet av en fisk modell större
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 morot i slantar
  • 2-3 selleristänger i bitar
  • lagerblad
  • 10 korn vitpeppar
  • salt

Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att ingredienserna täcks.

Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Häll av skrovet och grönsakerna och sila buljongen.

Koka buljongen lite till för att reducera den.

Används som bas i fisksoppa.

2 svar på “Fiskbuljong”

  1. Jättebra!
    Min fisk står på spisen och kokar. Men utan grönsaker. Tror du att det gör nån skillnad egentligen?

    Hälsningar
    Yohanna

  2. admin skriver:

    Det är nog en smaksak om man vill ha grönsaker i eller ej. Dock innehåller ju grönsaker nyttiga saker som lakas ut i buljongen och gör den smakrikare, tycker jag.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy