Fias mjölmix

Av , 17 juni, 2013 17:05

Precis som Fullkornsfia, som driver en blogg med tema glutenfritt, gillar jag inte heller de glutenfria mixer som man kan köpa färdiga i butik. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade hennes egenkomponerade glutenfria mjölmix som man kan blanda till själv i en stor burk och ha som glutenfritt mjöl därhemma. Obs att det blir mycket mjöl av det här så jag rekommenderar en stor burk för att förvara mjölet. Jag köpte själv en snygg glasburk à 1.5 liter på IKEA och blandade till allt i en bunke först. Inte nog med att den blir billigare än om man köper lika mycket fabriksgjord mix, genom att blanda den själv får man dessutom koll på vad det är man stoppar i sig.

Fias mjölmix

 • 6 dl rismjöl
 • 4 dl bovetemjöl
 • 2 dl fint mald majsmjöl
 • 2 dl maizena (eller majsstärkelse)
 • 2 msk fiberhusk

Häll upp alla ingredienser i en stor bunke och rör runt ordentligt. Häll därefter upp mjölet i en burk och använd vid behov. Mycket bra mjöl för att göra pizza med, eller som bas i rabarberpajskal och annat som man vill baka.

 

6 svar på “Fias mjölmix”

 1. Diana skriver:

  Hej,
  Var kan man köpa Teffmjöl och durramjöl. Har kollat i min dagligvarubutik Coop, men de hade det inte. Tack på förhand!

 2. admin skriver:

  Hej Diana,
  Jag köpte teffmjöl i Ekobutiken här i Stockholm och durramjöl finns hos Friends of Adam, som också säljer på postorder. Det finns sannolikt i välsorterade hälsokostaffärer eller ekoaffärer, samt på Internet. Man kan nog hitta både teff och durra i afrikanska butiker, men då är risken stor att det inte är rent och fritt från gluten.
  /Tina

 3. Lena skriver:

  Vad skulle du rekommendera som substitut till bovetemjöl i Fias mjölmix?? Är histaminintolerant och tål inte bovetemjöl… Kan teff eller chufa fungera tror du?

 4. admin skriver:

  Hej Lena,
  Teff borde fungera. Jag vet inte konsistensen på chufa, en ny gröda för mig! Det är nog bara att experimentera sig fram. Själv har jag blivit förtjust i tapiocamjöl, som är ett slags potatismjöl men utan solanin (tror jag!).
  Lycka till
  /Tina

 5. Marthina skriver:

  Hej!
  Vilket bra mjöltips! Tror du det går att laga färsk pasta på den blandningen, utan ägg?

  /Marthina

 6. admin skriver:

  Hej Marthina,
  Jag har ingen aning om det går att göra färsk pasta på den, det är nog bara att testa! Lycka till!
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy