Hönsbuljong
Hönsbuljong är lätt att koka, men i dagens moderna samhälle är det desto svårare att hitta hönor att koka! Kanske blir de hönorna kattmat direkt numera eftersom ingen orkar koka hönor när man kan woka lite kycklinglårfilé snabbt? Det är näringsrikt och bra att dricka när man är sjuk. Faktum är att hönsbuljong, eller ”chicken broth”, ibland kallas för ”Jewish penicillin” för att det är något de omtänksamma judiska mödrarna kokar till sina barn när de är sjuka (låter lite rasistiskt men samtidigt gulligt, tycker jag!).
Hursomhelst så är det lätt att göra hönsbuljong. Man köper helt enkelt en djupfryst höna, ser till att den inte har några konstigheter i sig (ibland kan det ju ligga inälvor i en plastpåse inuti hönan) och så kokar man den tillsammans med lite grönsaker. Bäst är så klart att låta hönan tina först – det är mer miljövänligt eftersom det drar mindre elektricitet då. Men det går faktiskt att koka hönan rakt av som fryst. Det viktigaste är att låta hönan koka länge. Om man vill kan man äta upp hönan också, när jag var liten var kokt höna med currysås eller citronsås och ris en klassiker, både hemma och i skolmatsalen. Den som inte hittar en höna kan använda vanlig hel kyckling, förslagsvis skrovet som är rensat på kött, vilket man kan göra själv, om man har läggning för styckning, eller så kan man ofta köpa det i saluhallar.
Hönsbuljong
- 1 höna eller 2-3 råa kycklingskrov
- 1 vitlök, skivad
- 3 selleristjälkar, skurna i grova skivor
- 2 morötter, slantade grovt
- 1-2 gula lökar, grovt hackade
- 3 lagerblad
- 3 kvistar färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
- 5 persiljekvistar
- 5 kvistar färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
- 5 hela svartpepparkorn
- Vatten som täcker hönan i grytan
Skär upp grönsakerna och lägg dem med hönan i en rymlig gryta. Häll på vatten så att det täcker och koka upp.
Låt sjuda i 3-4 timmar, skumma eventuellt vid behov.
Häll av hönan/skroven, grönsakerna genom ett finmaskigt durkslag. Låt svalna och ställ in i kyl alternativt frys in.
Buljongen håller sig i kylskåpet 4 dagar och i frysen desto längre.
Observera att jag även har recept på mild kycklingbuljong som är grunden i SCD. Den innehåller bara salt, morötter och selleri och ingen lök. Buljong är väldigt nyttigt så jag kan verkligen rekommendera det.
Nu finns det äntligen riktig, färsk ekologisk hönsbuljong att köpa.
Som du säger, otroligt nyttigt och jättegott.
http://www.stockpot.se
Stockpot verkar jättebra! Synd bara att ni i dagsläget inte har lyckats få ut det till butikerna. Men jag håller tummarna för att det ska ske och har även läst att ni ska produktdiversifiera er och köra oxbuljong också – heja!
/Tina
Det här ska jag testa! Jag är så glad att jag hittat till din sida! I gårdsbutiken hemmavid såg jag att dom hade djupfryst höna. Jag har länge tänkt att jag vill göra något med höna eftersom jag läst så mycket om att den i princip bara slängs, att vi människor inte tar tillvara på den längre för att det tar för lång tid att laga till. Det är ju egentligen rätt hemskt. Så det här buljongtipset ska jag ta till mig och nästa gång jag är där ska jag handla hem en höna och testa 🙂 tack!!
Tack för att du gillar min sida, Amo! Jag skulle också gladeligen köpa ekologisk gammal värphöna för att göra hönsbuljong oftare. Jag är därför ett stort fan av Stockpot som nu heter Scandinavian Organics, där de gör buljong på de gamla djuren. Jag har inte smakat på deras buljong och tror att den kan vara för stark för oss tarmsjuka i akut skede då den innehåller lök. De verkar dessutom ha börjat sälja hönsfärs från ekologiska värphönor. Jag måste spana in deras produkter mer. 🙂