Koreanska grillspett
Detta recept hittade jag nyligen i Allt om Mat och den blev genast en stor favorit. Jag serverar ris, kimchi (från Tistelvind, den är syrad och ekologisk), koreanska gurkskivor och vanlig sallad, gärna med mungbönsgroddar i, till. Passar perfekt att grilla ute varma sommarkvällar. Man kan också med fördel göra marinaden i större mängd och ha i kylen eftersom den håller sig länge. Använd ekologiskt jordnötssmör utan socker, dvs inte vanligt jordnötssmör som är fullt med socker.
Koreanska grillspett (4 personer)
- 600 g entrecôte i bit
- 3 msk japansk soja (Kikkoman)
- 2 msk osötat jordnötssmör
- 1 1/2 msk skalade sesamfrön
- 1 msk finriven ingefära
- 1 msk flytande honung
- 2 tsk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk salt
- 3 pressade vitlöksklyftor
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden (dvs allt utom köttet) till en smet.
Skär köttet i kuber på cirka 2 x 2 cm och lägg i marinaden. Låt marinera i 30 minuter.
Trä upp köttet på spett och grilla spetten runt om i 7-10 minuter beroende på hur rosa man vill ha det inuti.
Servera med ris, koreanska salladspickles (som Tistelvinds syrade kimchi), koreansk gurka och vanlig sallad, gärna med mungböngroddar.