Probiotika och prebiotika

Av , 5 maj, 2015 16:09

Förra veckan gick det ett intressant program om allergier på Vetenskapens värld (SVT). Det ligger kvar till 7 maj på SVT Play och ni kan se den här.  För er som inte hinner se den så går den ut på att lansera teorin att det finns en koppling mellan allergier och tarmflora och att vår renlighetshysteri gör oss sjuka. Ett av barnen som dokumentären handlar om är en liten pojke som är allergisk mot typ allt, från födoämnen till pollen och damm. När han var åtta månader fick han en infektion och läkaren skrev ut antibiotika och sedan dess har han varit mycket allergisk. I dokumentären gör de en undersökning på tarmfloran på familjemedlemmarna och det visar sig att pojken inte har några bifidusbakterier alls i sin tarmflora.

Jag har ju tidigare skrivit en hel del om probiotika och hur viktigt det är för oss som har Crohn och Ulcerös Colit, bl a här och här. För den som vill läsa mer kan man klicka på probiotika under ”etiketter” här nedan till höger.

Under min sjukdomstid nu i vintras pratade jag mycket med en väninna som betonade vikten av att tänka på sin tarm som en kompost. Det gäller helt enkelt att odla fram bra bakterier genom att ge dem den mat de gillar och inte ge mat som de elaka bakterierna och patogenerna gillar. Den mat som de goda tarmbakterierna gillar brukar kallas prebiotika, och man kan köpa prebiotika i hälsokostaffärer, men egentligen är det nog bättre att försöka äta bra mat som tarmbakterierna gillar. Den prebiotika som säljs i affärerna kan nämligen även göda dåliga bakterier (jag tror att så är fallet med Vita Biosa) och även bra bakterier kan bli dåliga om de blir för många. Det är också värt att tänka på kompostteorin när man legat inne på sjukhus i flera veckor och levt på Isosource, som jag gjorde i vintras, och när man börjar äta igen så ska man tänka på bebisar som börjar äta grönsakspuré och mosade bananer för att så småningom kunna äta kött. De måste ju vänjas vid ny föda och odla fram sin tarmflora (de flesta bebisar har ju lös avföring när de är små, inte fasta korvar) för att kunna äta ”vuxenmat” så småningom. (Ni kan ju själva tänka er vad som händer med tarmarna om man som i Sverige ger bebisar glutenrik välling med komjölk, inte så bra!)

Om man tänker på en kompost så är det ju ett ganska intrikat och komplicerat ekosystem som ska till för att grönsaks- och fruktskal ska bli mullrik gjord tillsammans med gamla kvistar och ogräs från trädgården. Det blir ju inte fin jord av att man bara lägger en stor hög kvistar ovanpå varandra, och det blir inte heller mull av att man lägger morotsskal i en hög. Istället måste man noga avväga hur man ska lägga de olika delarna av komposten på varandra och helst ska man också komplettera med olika slags maskar som äter upp blad och annat och hjälper till att bryta ner trädgårdsavfallet till ny jord. Man kan t o m köpa sådana maskar, kompostmaskar, på nätet och det finns böcker skrivna om hur man gör kompost på bästa sätt för att få ny jord. Dessutom tar det ganska lång tid att få till komposten så att den omvandlas till fin jord och man måste röra om i den med jämna mellanrum, den får inte vara för kall eller för varm, och allt måste vara i ”rätt” proportioner.

Lite samma sak är det med vår tarmflora. Det är ett välkänt faktum att vi med Crohn och Ulcerös Colit har en störd tarmflora. Det gäller säkert även alla andra som har magproblem, från diarré till förstoppning till generiska tarmsjukdomar av typen IBS, som många anser vara en ”slaskdiagnos” som dessutom är svår att göra något åt med mediciner, till skillnad från Crohn och Ulcerös Colit som göder läkemedelsindustrin.

Tyvärr är vår tarmflora extremt komplex och det är svårt att utforska den, vilket gör att man inte kommit så långt i forskningen på den än. Här vill jag rekommendera ytterligare en mycket sevärd och intressant dokumentär om tarmbakterier på Vetenskapens värld som går att se fram till den 24 juni 2015 som ni kan se här. I den dokumentären visas det upp bilder på olika tarmbakterier och parasiter, som ser ut som utomjordingar (och vem vet, det kanske de är!). Jag kom osökt att tänka på filmen Men in Black där Will Smith jagar ett solsystem som är mikroskopiskt stort. Universum är en ask bland andra askar, som det stod i en gammal SciFi-bok jag läste i min ungdom på 80-talet. Och kanske går vi alla runt med egna universum i magen faktiskt.

Faktum är ju att vi har fler bakterier på oss och i oss än vad vi har celler i kroppen, så det säger lite om komplexiteten. Som jag skrev i mitt första inlägg om probiotika så upptäcktes det så sent som för några år sedan att det fanns tarmbakterier i oss som inte tålde syre och därför inte hade upptäckts tidigare. Det finns säkert massor av patogener, dvs bakterier, svamp och parasister, som inte ännu är upptäckta av våra forskare, men som ändå är livsviktiga för att våra kroppar ska hålla sig friska.

Varifrån får vi då vår tarmflora? Svaret är att vi får den från våra föräldrar. När vi föds vaginalt så kommer det tarmbakterier på oss från våra mammor. Tydligen är området mellan anus och vagina det område som är mest bakteriefullt av alla på hela vår kropp. Om våra mammor har en störd bakterieflora så ärver vi den också. Sedan bygger vi upp vår tarmflora genom att suga på saker, äta saker och utsättas för bakterier och patogener från vår omgivning. Våra mammor har fått sin tarmflora från sina mammor och det kan alltså vara så att om våra mormödrar har en störd tarmflora så kan det orsaka problem för barnbarnen. Det är ett välkänt faktum att barn som föds via kejsarsnitt oftare blir allergiska eller drabbas av autoimmuna sjukdomar, vilket sannolikt beror på att de inte exponeras för sina mammors tarmflora i samband med förlossningen.

Vad man kan se är att de som lever i utvecklingsländer och inte äter snabbmat eller processad mat ofta är friskare och har en bättre tarmflora än vi som är uppväxta i västvärlden och har ätit på McDonalds sedan barndomen. De som lever närmare naturen och inte äter processad mat har inte de autoimmuna sjukdomar (som Crohn, UC, MS, astma osv) som är vanliga i västvärlden, och också blir vanliga i länder dit vår processade mat kommer. En del forskare menar att det beror på att de oftare har parasiter och lever mindre hygieniskt, vilket alltså främjar immunförsvaret. Läs gärna vad jag tidigare skrivit om parasiter här och här. Man har ju fått fler fall av Crohn i Japan sedan den amerikanska snabbmaten kom dit för några årtionden sedan. Sannolikt är socker, tillsatser, gluten och mjölk något som göder dåliga bakterier i våra tarmar och det är mycket troligt att det är anledningen till att många med autoimmuna sjukdomar blir bättre av att äta paleo/stenålderskost eller SCD. Hela poängen med SCD är ju att odla fram goda tarmbakterier och svälta ut de dåliga. (Om man har parasiter så får man attackera dem på ett annat sätt.)

Om man tänker att det är tarmfloran som avgör om en person får Crohn eller UC och att tarmfloran är individuell, så kanske det är anledningen till att man inte kan se klara mönster i exakt vad alla som har Crohn ska äta för att bli friska. Det är sannolikt därför alla vi med tarmsjukdomar måste experimentera oss fram till vad vi tål och inte tål. En del tål kanske gluten i form av urvete, medan andra inte tål någon form av stärkelse alls. Däremot tror jag att exempelvis socker, gluten, komjölk och tillsatser är något som vi alla mår bättre av att skippa, medan vissa behöver gå på SCD och andra klarar sig på basallergikost.

I dokumentären om tarmbakterier (den som ligger kvar till juni 2015) visar de hur man på en klinik i Mexiko ger folk hakmaskar, en parasit som verkar ha gynnsam effekt på en del tarmsjuka (men inte alla, sannolikt beroende på vilken typ av tarmflora man har) för att de ska bli friska från diverse sjukdomar, och i Australien ger man feceslavemang till tarmsjuka från friska personer som levererar sitt bajs till sjukhuset varje morgon. Det talas t o m om desperata föräldrar till Crohnssjuka barn som ger sina barn feceslavemang (dvs lavemang som är gjort på friskt bajs) hemma för att försöka göra dem friska. Det senare är inget jag skulle rekommendera eftersom det sannolikt är föräldrarnas (eller rättare sagt mammans, sorry for the guilt trip!) tarmflora som inte var optimal när barnet föddes som orsakat att barnet senare utvecklat Crohn, UC, eller någon tråkig neuropsykiatrisk diagnos som autism.

När det gäller feceslavemang så brukar man ta avföring från en frisk familjemedlem, i alla fall är det så man gör i Sverige, men om hela familjen har en störd tarmflora så kanske det inte är så bra för just de som är sjukast i IBD, IBS eller autism/neuropsykiatriska diagnoser. Ofta äter man ju liknande mat i en familj och om en person är sockerberoende är det troligt att övriga i familjen också är det. Tänk bara på familjer där alla är tjocka, det beror ju sannolikt på att de äter fel mat för deras kroppar och dessutom har en genetiskt betingad kroppskonstitution som gör att de lättare blir tjocka. Det heter ju att Crohn och UC är genetiskt betingade sjukdomar eftersom det är vanligt att flera familjemedlemmar har dessa sjukdomar, men tänk om det är familjens tarmflora som är problemet i kombination med maten? (F ö nämns det i dokumentären att det finns vissa tarmbakterier som gör oss tjocka för att de underlättar smältningen och näringsupptaget i tarmarna! Likaså finns det tarmbakterier som gör oss smala, något som våra barnbarn kanske kommer att ägna sig åt som bantningskur i framtiden, vem vet?!)

Men återigen: kom ihåg komposten. Det vi lägger i komposten är också det som vi får jord av. Lägger vi fel saker i komposten så blir det ingen mulljord, och samma sak gäller våra tarmar.

Det som verkar störa vår tarmflora allra mest är antibiotika, som dödar ut bakterier urskiljningslöst, vilket f ö verkar vara fallet med kolloidalt silver, enligt denna nyligen publicerade doktorsavhandling i Uppsala (varning för kolloidalt silver!). Om man inte tillför probiotika, exempelvis surkål eller yoghurt, efter en antibiotikakur, så är det inte konstigt om man råkar ut för vad den lille pojken i första dokumentären gjorde: han blev av med alla bifidusbakterier i tarmen och blev hyperallergisk. När jag var liten var jag ett öronbarn och fick ofta antibiotika mot det, vilket sannolikt förstörde min tarmflora och gjorde att jag senare utvecklade Crohn. Jag tror att om man först dödar ut bakterier med antibiotika och sen ovanpå det äter processad, sockerrik mat så ökar man risken att utveckla autoimmuna sjukdomar och IBD (Crohn och UC).

Likaså kan man anta att vaccinationer, som ibland pekas ut som bovar i dramat, stör bakteriefloran i tarmen och gör att vi hamnar i riskgrupper för att få dessa ”välfärdssjukdomar”. Beroende på vad man äter kan man senare odla fram en dålig tarmflora som gör oss sjuka.

Kom även ihåg att det finns mycket forskning som tyder på att Crohns sjukdom inte är en sjukdom utan kanske 400 olika sjukdomar, och den som har Crohn i tjocktarmen svarar på andra mediciner än vad de som har Crohn i tunntarmen. Det kan t o m vara så att vi som har Crohn faktiskt inte har en sjukdom utan olika varianter av skadliga tarmfloror som gör oss sjuka. Jag har ju haft giardia och giardia älskar att äta tarmludd, och skapar sannolikt samma sår som en klassisk Crohn gör, men eftersom giardia är en parasit så är det inte så konstigt att mediciner som stänger ner ”det överaktiva” immunförsvaret inte fungerar på giardia. Det förklarar f ö varför operation inte hjälper så mycket mot Crohn eftersom sjukdomen hela tiden kommer tillbaka i olika delar av tarmen, och att det inte ens fungerar med tarmtransplantationer! Om man däremot, som i SCD, svälter ut de dåliga tarmbakterierna och odlar fram bra tarmbakterier under några år, så ökar chansen att hålla sig frisk. Samtidigt verkar det som om det räcker med att ha bara några få elakingar kvar i tarmen för att man ska kunna bli sjuk igen, så det gäller att vara strikt och passa sig.

Det här blev ett långt inlägg, men jag hoppas att jag ger er lite tankar kring vikten av vad vi stoppar i oss (dvs prebiotika, och all mat är prebiotika) och vilka tarmpatogener vi göder (dvs probiotika). Det är värt att komma ihåg att alla tarmbakterier inte alltid är snälla, även om de i mindre dos kan vara snälla. Ett exempel är just bifidus, som i SCD kan orsaka överväxt i tarmen. Därför har jag nu själv gått över till Rubicon, som jag tar 3 x 3 i samband med måltid och jag har sedan några veckor tillbaka väldigt fina, oblodiga, mörkbruna, hårda korvar, vilket i mina ögon är det yttersta tecknet på att min tarmflora nu är frisk igen. Förmodligen är det en bra idé att alternera mellan olika slags probiotika så att man inte göder eventuella överväxter av olika tarmbakterier.

Samtidigt vet jag att många av oss som har Crohn också har problem med saltsyreproduktionen i magsäcken, vilket gör att det är lättare för oss att få ner bakterier och parasiter i tarmarna, och det gör också att vi måste vara försiktigare med vad vi stoppar i oss och hålla hög hygien. Oavsett vad, så är vårt tarmsystem extremt komplicerat och påverkas av vårt hormonsystem, så det är egentligen inte konstigt att det inte finns några lätta lösningar för att bli frisk från en kronisk tarmsjukdom.

3 svar på “Probiotika och prebiotika”

 1. Edith skriver:

  Hej Tina
  Jag undrar om du provat ”Botswellia” mot crohns? Det är nån ört som sägs vara bra och utan biverkningar. Fick den rekommenderad av en homeoatriker idag, men vore skönt att höra om nån annan har erfarenhet av den. Fick även en kur mot just parasitutrensning ”tre örter”, undrar bara om jag kommer våga ta den… Vad är din erfarenhet av såna kurer?

 2. Edith skriver:

  ”Boswellia” var namnet, utan T 🙂 Används tydligen en del på hästar, och i andra länder (jag beställde kapslar från usa) mot inflammationer som crohns etc. Hoppas på att det ska hjälpa och inte stjälpa, parasitkuren är jag mer tveksam till i nuläget då min mage är så extremt känslig – får kanske bli när den blivit lite bättre…

 3. admin skriver:

  Hej Edith,
  Jag har inte testat Boswellia mot Crohns. Berätta gärna om det fungerar om du testar det! Kom ihåg att testa med en halv kapsel/tablett först och se om du tål den om du har en extremt känslig mage.

  När det gäller parasitkurer av typen tre örter så lyd din magkänsla och undvik. Jag har testat Holistics parasitkur och den gjorde mig sjukare, tyvärr. Tre örter och andra parasitmedel med örter är mycket starka för känsliga magar och man kan få återfall av dem. När jag tog Holistics variant kom det ut slem och magen blev sämre, sen fick Otto, min bioresonansterapeut, plötsligt upp en massa giardia, som jag inte haft på ett år. Det kom också fram en massa leverflundra och vi tror att de kan ha suttit i tarmväggen som ägg och att parasitmedlet gjorde att de kom fram och kläcktes. I efterhand kan jag tycka att det kanske hade varit bättre att köra Septo eller Stom Spag (eller någon annan Spag, de är mycket bra) mot parasiter och vara medveten om att om man har parasiter och Crohn så kan det ta flera år innan de är helt utdöda. Jag hade gärna sluppit mitt senaste återfall i december, som jag tror kan ha påbörjats för ett år sedan när jag tog örter mot parasiter. Så var försiktig, det är inte värt att få återfall och örter mot parasiter är starka.
  Krya på dig!

  Tina

Panorama Theme by Themocracy