Burmesisk fisk

Av , 13 maj, 2010 22:07

Receptet till den här rätten hittade jag ursprungligen i en asiatisk kokbok, men jag har gjort om den lite. Dels var ursprungsreceptet mer komplicerat (hur många av oss har t ex ångkokare och bananblad hemma?), dels tycker jag att ingefära är godare än garangal, som är en sydostasiatisk släkting till ingefäran. Istället för bananblad, som säkert är vanligt och lätt att få tag på i Burma, använde jag helt enkelt min mikrovågsugn och tänkte att om det fanns i Burma hade de säkert också använt den istället för bananbladen. Man kan med fördel använda fryst fisk i rätten. Senare har jag insett att mikrovågsugnar inte alls är bra för att laga mat i så nu gör jag den bara helt vanligt i en gryta på spisen eller i ugnen.

Eftersom rätten innehåller både kokosmjölk/kokosgrädde, gurkmeja och ingefära, som alla sägs ha anti-inflammatorisk verkan, är den här rätten en av de som min mage verkligen blir glad av. Så när jag börjar känna mig lite skakig i magen brukar jag laga den här rätten, som går både snabbt att laga och är god.

Burmesisk fisk (3 portioner)

  • 400 g vit fiskfilé (t ex ett tinat djupfryst fiskblock)
  • 1 burk kokosmjölk (observera att det finns ofta konsistensgivare i kokosmjölk)
  • 1-2 finhackad schalottenlök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk finhackad färsk ingefära
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1 tsk rismjöl
  • 2-3 msk färsk hackad koriander

Tina den frusna fisken i rumstemperatur så att den går att skära i kuber (ungefär 3 x 2 cm stora) alternativt skär den färska fisken i kuber.

Öppna kokosmjölksburken och häll av vattnet (kan givetvis sparas och användas i andra rätter). Det är bara den fasta kokosgrädden som ska användas i anrättningen.

Hacka lök, ingefära och koriander fint och häll i kokosgrädden i en stor skål tillsammans med övriga ingredienser.

Lägg i fiskbitarna i den gula smeten och rör runt. Häll över allt i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen 200° och tillaga i 10-15 min tills fisken är klar. Ungefär samma tider gäller om man kör gryta ovanpå spisen. Fisken är genomkokt när fiskköttet är helt vit (dvs inte genomskinlig).

Servera med kokt ris.

Observera att denna rätt kommer till sin främsta rätt när man serverar den nylagad och lämpar sig inte så bra som frysmat. Om man lägger till lite mer fisk (200 g) i smeten så räcker den till 4 personer utan problem.

4 svar på “Burmesisk fisk”

  1. Martina skriver:

    Hej! Lagade detta recept idag, med lite ändring. Hade missat att man skulle hälla bort vätskan från kokosmjölken, och då jag köpt kokosmjölk (creamy från santa maria, ren kokos!) på tetra som inte går att göra det med, så blev det lite svårt. Tog därför 3 dl kokosmjölk istället, blandade allt, hällde i en ugnsform, och ugnade i 25 minuter. Blev som en lösare gryta, fast i ugn:) Nästa gång provar jag i kastrull! Hur som helst, kryddningen i kombination med kokosmjölk och fisk var grymt god, tack för ett bra recept! Har precis börjat äta fisk och för tillfället försöker jag dölja fisksmaken med annan smak, detta recept var perfekt och jättegott:)

  2. admin skriver:

    Kul att du gillar burmesisk fisk – det är en favorit för min mage också. 🙂
    Bästa kokosmjölken är från Kung Markatta eftersom den inte innehåller några konsistensgivare och är ekologisk. Dock har jag märkt att i sommartider när det är varmt i skafferiet så är det svårare att separera det tjocka i burken från själva vätskan – kanske bör man ställa in burken i kylen en stund innan man öppnar den då.
    /Tina

  3. Micke skriver:

    Går det att använda färsk gurkmeja, istället för pulver gurkmeja på burk? Vad i består skillnaden? Är det skillnad i smaken eller nyttighet.

    Läste på en annan site om gurkmeja, att man bör inta gurkmeja tillsammans med en starkare krydda för att kroppen skulle kunna suga upp gurkmejans nyttighet från tarm, exempelvis chili eller svartpeppar.

  4. admin skriver:

    Hej Micke,
    Det går säkert alldeles utmärkt att använda färsk gurkmeja, som är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Tidigare har man bara kunnat hitta det hos asiaterna, men nu har jag faktiskt sett att vissa välsorterade ICA Kvantum mfl har gurkmeja.
    Jag har också läst att man måste ha svartpeppar med gurkmeja för att kroppen ska kunna suga upp gurkmejans antioxidanter och nyttigheter! Helt korrekt!
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy