Ratatouille

Av , 23 april, 2011 06:06

När jag var yngre och var vegetarian älskade jag att göra ratatouille. Jag brukade göra stora satser på hösten när det var säsong för grönsaker som aubergine, squash, tomater och paprika och frös in ratatouille. Ofta åt jag det på en skiva rostat bröd, men det kan jag inte göra längre.

Nuförtiden gillar jag fortfarande ratatouille och jag tycker det är en enkel rätt att tillaga, för även om den inte är jättesnabb att laga så sköter den sig rätt bra själv på spisen. Jag äter gärna ratatouille till lammstek och grillat kött. Även utan kött är ratatouille en god rätt och min mage gillar den starkt. Om jag äter den ensam brukar jag skära grönsakerna lite grövre, om jag har den som tillbehör till kött gör jag ofta finare bitar av grönsakerna. På vintern och våren använder jag hellre italienska hela tomater på burk som smakar betydligt mer än de bleka holländska, som finns på den lokala matbutiken och som smakar ingenting. Jag skär upp dem i bitar.

OBS! Denna rätt innehåller mycket nattskatteväxter som inte är så bra för oss med autoimmuna sjukdomar att äta. Jag låter dock receptet stå kvar för andra personer.

Ratatouille (3-4 personer)

  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 burk hela tomater eller 5 färska tomater
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0.5 tsk torkad timjan
  • Lite färsk persilja
  • Salt och nymald svartpeppar
  • Olivolja

Skölj och hacka alla grönsakerna i önskad storlek.

Häll upp olivolja i en tjockbottnad gryta och fräs lök och vitlök mjuk i några minuter.

Häll i övriga grönsaker och torra kryddor, ev lite extra olivolja, och fortsätt att röra runt i grytan tills grönsakerna börjar vätska sig och risken för att brännas fast i grytan är mindre. Låt koka på svag värme i minst en halvtimme. Ju längre det får koka desto godare blir det, tycker jag. Jag brukar låta det koka i en timme, men ibland är man så hungrig att den där timmen inte finns.

Smaka av med kryddor och häll gärna på lite färsk (eller djupfryst) persilja på slutet för att ge lite färg åt ratatouillen.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy