Tillsatsämnen

Av , 14 juni, 2010 09:00

En orsak till varför vi i väst oftare drabbas av Mb Crohn och Ulcerös Colit är sannolikt att vi får i oss mer konstgjord mat. Våra tarmar reagerar helt enkelt på de tillsatsämnen som finns i färdigmat, snabbmat och halvfabrikat. Folkslag som lever mer fattigare och äter mat utan tillsatser drabbas inte av dessa sjukdomar.

Även om detta område är mycket komplext så finns det viss forskning som visat att man kan framkalla sår i tarmarna på råttor genom att ge dem stora doser av stabiliseringsmedel. Det är mycket troligt att vi tarmsjuka faktiskt också reagerar på de tillsatser och stabiliseringsmedel som finns i vår moderna mat. Därför är min starka rekommendation att man som tarmsjuk i möjligaste mån ska undvika mat med tillsatsämnen och äta så ren mat som möjligt. De tillsatsämnen som vi ska vara särskilt på vår vakt mot är olika slags stabiliseringsmedel, jäst och MSG/smakförstärkare.

Läs gärna mer i mitt inlägg om ”Tillsatsämnen i Västerlandets livsmedel”.

2 svar på “Tillsatsämnen”

 1. Anna skriver:

  Hej! Tack för en underbar sida! Jag har fått sån inspiration och positiv energi att leva så här. Jag fick min diagnos Ulcerös Colit för ca 4 veckor sen. Jag tål inte mjölkprotein alls, ska jag undvika ”havrematlagningsgrädden” eftersom jag har för mej att den innehåller stabiliseringsmedel. Och Proviva innehåller maltkorn (jag är känslig för gluten oxå) men det dricker jag ett litet glas av varje morron utan problem. Vad har du för råd att ge? Tack på förhand.

 2. admin skriver:

  Hej! Tack för dina ord – det värmer!

  Precis som du skriver så innehåller Oatly grädde stabiliseringsmedel E472e vilket är Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar, som tillverkas (enligt Wikipedia) genom att man blandar vinsyra med animaliskt fett från grisar, samt E415 som är xantangummi, som tillverkas av fermenterat glukos (dvs en sockerart). Jag har valt att använda Oatlygrädde (eller annan havregrädde) istället för t ex Alpro Soja grädde som innehåller karragean. Det är nästan helt omöjligt att undvika tillsatser men det är värt ett försök. Om du är akut sjuk skulle jag rekommendera att du använder kokosmjölk utan tillsatser (Kung Markattas) istället. Tror att man helt enkelt får testa och se hur det går med Oatly/havrebaserad grädde. Det kan ju finnas gluten i denna grädde också så det kan vara det du reagerar på.

  Ett tips är att istället för Proviva helt enkelt ta tarmbakterietabletter. Det finns hos t ex homeopater eller välsorterade hälsokostbutiker. Bäst är att gå till en homeopat som kan hjälpa dig med doseringen (sakta upptrappning med en tablett per dag under en tid, två tabletter och uppåt i samma fart).

  Annika Lagerhorn har skrivit en bok om hur hon blev av med sin Ulcerös Colit, som du kan hitta här. Hon menar att man får UC genom att man har en basallergi (dvs allergisk mot gluten, mjölk), candida (se mitt inlägg här), tarmparasiter (återkommer med ett inlägg om detta senare i sommar), och psykologiska orsaker. Läs gärna hennes tankar på sidan http://www.lagerhorn.com/ulceroskolit/ . Jag håller inte med henne om allt, det är t ex farligt att blöda från tarmen och då ska man söka hjälp (särskilt om man har Crohn eftersom det kan leda till att tarmen får pyspunka=operation direkt annars dör man) och jag tycker inte heller att man ska experimentera med homeopatmedel. Men hon har skrivit många tänkvärda saker i sin bok.

  Hoppas du kan få mer inspiration av mina maträtter här!
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy