Lax med dillmajonäs
Det här receptet är ett enkelt sätt att laga lax. Det enda som behövs är en bit laxfilé, gärna med skinn kvar, och majonäs. Antingen kan man göra majonäsen själv (recept här) eller så kan man köpa majonäs i affären. Numera finns det ju faktiskt majonäs UTAN tillsatser och det är den majonäsen ni ska använda. Jag brukar använda djupfryst dill men det går självklart bra att använda färsk hackad dill också. Servera gärna med citronklyftor.
Lax med dillmajonäs (3-4 personer)
- 600 g laxfilé
- 1 dl majonäs (hemgjord eller köpt utan tillsatser)
- 0,5 dl finhackad dill
- salt och peppar
Lägg laxen i en ugnsfast form.
Blanda majonäs med dill, salt och peppar i en skål.
Bred ut dillmajonäsen ovanpå laxen.
Ugnsbaka laxen i 20-30 minuter på 200° tills den är färdig (dvs ljusrosa inuti).
Servera med quinoa, kokt sparris eller lite kokt broccoli.
På bilden ovan skalade jag sparris väl (de nedre delarna, inte själva blomdelen) och skar i mindre bitar som fick baka med laxen i ugnen med lite salt och olivolja ovanpå. Om man har problem med förträngningar i tarmen ska man dock undvika sparris eftersom det är lite väl trådigt för tarmen. När man gör som jag gjort ovan fungerar det bra för vanliga knasiga tarmar.