Vinägrette med valnötsolja

Av , 11 juli, 2010 20:51

Nyligen introducerades jag för valnötsolja i vinägrette till sallad, vilket var kärlek vid första smaken. Valnöt är mycket nyttigt för oss eftersom det innehåller mycket omega 3 som vi ju inte kan äta i tablettform eftersom våra magar inte klarar det. Valnötsolja ska inte hettas upp för då förstörs omega-3 i oljan. Jag förvarar både oljan och den färdiga vinägretten i kylen för att den inte ska bli förstörd i sommarvärmen. Läs gärna mer om fett och knasiga magar här.

Denna vinägrette kan med fördel användas på grön sallad av olika slag, gärna romansallad, ekbladssallad eller annan sallad som är lite bitter alternativt sallad i kruka eller machésallad som inte har så mycket mer smak än ”grönt”. Testa gärna med sallad med avokado och tomat. Eftersom valnötsolja är såpass nyttigt för oss kan man gärna blaska på en del, förutsatt att man tål fett alltså.

Vinägrette med valnötsolja

  • 4 msk valnötsolja
  • 1 msk balsamicovinäger (rödvinsvinäger)
  • 1/2 tsk fransk dijonsenap
  • Salt och svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser i en skål (eller burk) och rör om så att den blandas väl. Det är nästan lättast att använda en glasburk med lock för då kan man skaka den till vinägrette.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy