Kambodjanska grillspett
Ända sedan jag läste om Angkor Wat på universitetet har jag velat åka till Kambodja, men jag har inte kommit dit än. En gång, på väg till Taiwan, flög jag över Angkor Wat och det såg verkligen häftigt ut.
Jag har aldrig ätit kambodjansk mat, men grillspett med en distinkt citronsmak brukar serveras på vietnamesiska restauranger. Receptet hittade jag i en kokbok som där det fanns i det kambodjanska kapitlet. Jag har gjort lite förändringar i ursprungsreceptet och bytt ut garangal mot ingefära och dessutom använder jag lövbiff av ren lättja eftersom den redan är finskivad och det då är lättare att skära upp i långa remsor som jag sedan marinerar och trär på grillspett.
Jag brukar använda grillspett av metall, men om man hellre vill använda grillspett i trä bör man lägga dessa i blöt i minst en halvtimme innan man trär på kött och grillar – annars kan de börja brinna i ugnen eller på grillen!
Kambodjanska grillspett (3-4 personer)
- 500 g lövbiff
- 2 tsk grovmalen torkad chili (eller mindre, eller skippa om du undviker nattskatteväxter)
- 4 stjälkar citrongräs, använd bara det vita
- 1 msk finhackad ingefära
- 1 msk riven färsk gurkmeja (använd plasthandskar om ni använder färsk gurkmeja) eller 1 msk torkad gurkmeja
- 4 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk brunt socker
- 1 1/4 dl ostronsås (innehåller gluten)
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
Finhacka citrongräs och ingefära, riv gurkmejan och lägg ingredienserna med den pressade vitlöken i en djup skål.
Tillsätt chili, brunt socker, ostronsås, salt och olja och rör om till en jämn smet.
Skär upp lövbiffen i 3 cm breda remsor tvärsöver.
Lägg köttbitarna i marinaden i skålen och rör om så att alla köttbitar är väl täckta.
Låt marinera i 4 timmar.
Trä köttet på spetten (inte för mycket kött på varje spett) och grilla köttet i ugn på hög temperatur eller på en vanlig träkolsgrill (kanske lite kul att göra nu under sommaren).
Servera med ris och limeklyftor att pressa över köttet.