Risotto med svamp

Av , 10 oktober, 2010 09:44

Även om jag inte är Jamie Oliver och lyckas göra risotto på 17 minuter, som han gör i sin kokbok ”Den nakne kocken” så tycker jag att det är gott med risotto, särskilt risotto med svamp till kyckling med parmaskinka. Det tar tid men är värt det. Och jag ser varje misslyckande som en lärdom och en dag kanske jag kommer att lyckas göra risotto på 17 blanka som Jamie, även om jag betvivlar det. Det brukar tyvärr ta runt 40 minuter för mig innan mitt ris blivit helt klart.

Jamies hemlighet är att röra i vätskan sakta sakta och röra i grytan hela tiden under hans 17 minuter (för mig alltså 40 minuter…). Jag brukar använda en traktörpanna när jag gör risotto.

Istället för parmensamost använder jag pecorino, som är en liknande ost från fårmjölk. Den som inte tål mjölk från något djur alls kan givetvis skippa osten helt.

Observera att man helst ska använda avorioris eller arboriris till risotto. Grötris fungerar i nödfall. Använd absolut inte Uncle Bens ris som är non-sticky.

Risotto med svamp (4 portioner)

  • 200 g champinjoner (eller motsvarande mängd Karl Johan, finns även torkad – 200 g motsvarar 15 g torkad svamp)
  • 2 finhackade gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 70 g ghee – ungefär 5 msk ghee
  • 3 3/4 dl avorioris/risottoris
  • 1 liter buljong, exempelvis grönsaksbuljong eller hönsbuljong helst hemmagjord och utan jäst och MSG
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1/2 dl finriven pecorino
  • Salt och svartpeppar

Hacka lök och svamp mycket fint. Koka upp buljongen så att den är klar i sitt litermått.

Värm upp ghee i en kastrull och lägg i den pressade vitlöken. Rör om några varv.

Häll därefter i den finhackade löken och svampen och stek på mellanlåg värme tills både lök och svamp är ”genomsvettade” (=svampen är mjuk och löken genomskinlig). Salta och peppra försiktigt.

Rör ner riset i smöret och rör runt oavbrutet i 2-3 minuter tills det börjar se genomskinligt ut. Tillsätt då vinet och rör om hela tiden.

När vinet kokat in i riset börjar det tålamodsprövande att tillsätta buljongen en slev i taget. När buljongen har kokat in i riset häller man i en slev till. Sänk värmen så att det kokar ganska sakta, annars kan riset bli sönderkokt på utsidan och hårt innuti.

Fortsätt denna tålamodsprövande övning tills riset är genomkokt och buljongen slut. Provsmaka så att riskornen inte är hårda innuti.

När riset är helt klart tar man av grytan från spisen och rör i persiljan och pecorino väl. Låt grytan stå ett par minuter för att suga in det sista i riset.

Den som vill se hur man gör risotto kan titta på denna amerikanska video: How to make risotto.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy