Svampsoppa

Av , 10 oktober, 2010 10:49

Svamp är egentligen inte så bra för våra tarmar men om man mixar svampen i soppan blir den lättare för våra magar att smälta. Den främsta anledningen till att vi bör undvika svamp är att svampbitar kan fastna i förträngningar i tarmen och bilda ett stopp. I receptet nedan har jag använt trattkantareller men det går självklart att använda annan slags svamp, som champinjoner också.

Svampsoppa (4 portioner)

  • 500 g färska trattkantareller eller 40 g torkade
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk maisena
  • 1 liter grönsaksbuljong (använd svampspadet till denna om du använder torkad svamp)
  • 2 dl oatleygrädde
  • salt och peppar
  • ev 2-3 msk sherry

Rensa och skölj den färska svampen väl. Om du använder torkad svamp lägger du den i en bunke och häller på kokande vatten så att de kan svälla upp till normal storlek igen. Det tar ungefär 20 minuter. Spara på svampvattnet.

Finhacka löken och hacka svampen lite lätt (när den svällt upp om du använder torkad svamp).

Fräs löken i oljan tills löken är genomskinlig. Häll i svampen och fräs tills den börjar knäppa.

Strö över maisenan och rör om.

Häll i hälften av svampspad/grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning.

Låt koka 15 minuter på svag värme.

Tag av soppan och häll den i en mixer och mixa den slät så att inga svampbitar känns/syns.

Häll i soppan  grytan igen och tillsätt resten av buljongen och låt koka upp igen.

Tillsätt grädden, salt och peppar och koka upp. Smaka av soppan. När den är klar tillsätter man sherryn (om man vill) och rör om lite lätt en minut. Sherryn ger en lite pikant smak som jag gillar, men soppan är självklart god även utan lite sherry.

Servera som förrätt eller huvudrätt med något tilltugg som riskaka ed. Kom ihåg att gärna äta något till efterrätt, som frukt eller paj, så att ni får i er extra näring.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy