Bananmuffins

Av , 25 april, 2011 06:26

Jag gick förbi min lokala ekoaffär och där sålde de övermogna bananer till halva priset, så jag köpte ett gäng. Personligen föredrar jag ju brunprickiga bananer framför gröna bananer eftersom de både är godare och dessutom snällare mot magen. På kvällen testade jag och pojkvännen ett gammalt recept från min mammas receptbok, där hon klippt ut recept från tidningar av stilen ”Kaviarpudding” som var potatisgratäng med en tub Kalles kaviar. Det kändes mycket 60-tal i den klippboken… Hursomhelst så blev bananmuffinsen väldigt bra, inte så söta men ändå bananiga.

Bananmuffins (6 st stora)

  • 2 väl mogna bananer
  • 1 dl råsocker (eller mörkt socker som muscavadosocker) eller 2-3 rejäla matskedar honung
  • 1 ägg
  • 100 g ghee (ungefär 0,75 dl smält)
  • 4 tsk ”mjölk” (ris-, havre-, soja- eller vad du nu dricker för mjölk/grädde)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk mald torr ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 0,75 dl rismjöl
  • 0,75 dl majsmjöl

Mosa bananerna väl med en gaffel. Jag gjorde det på en platt tallrik.

Häll ner de mosade bananerna i en bunke, tillsätt socker och kryddor och rör runt.

Vispa upp ägget lite lätt innan det hälls ner i banansmeten och rörs smidigt.

Tillsätt smält ghee och ”mjölk” och rör till en smidig smet.

Blanda upp mjölen med bakpulver och bikarbonat och rör ner i banansmeten tills den är smidig och allt är väl utrört.

Hacka valnötterna grovt och häll i smeten och rör runt.

Häll upp banansmeten i muffinsformar. Jag använde stora formar och fick sex muffins.

Grädda i ugn 225° i 15 minuter (om stora formar) eller tills de är färdiga inuti (dvs stick en provnål i dem och om det inte är kladdigt på dem så är de klara).

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy