Rostbiff i ugn med örter
Rostbiff är lätt att tillaga – det viktigaste är att man har en bra stektermometer och bra kniv att skära upp den med. Jag brukar slå till när det är extrapris på rostbiff och grillar den gärna så att den är lite rosa i mitten. Perfekt bjudmat när man har gäster, tycker jag.
Det är en typisk sommarmaträtt med färska örter, men går självklart bra att göra på fryst persilja och gräslök samt torkade örter.
Rostbiff i ugn med örter
- 2 dl persilja
- 1 dl gräslök
- 2 msk färsk oregano
- 2 msk färsk fransk dragon
- 1 msk färsk timjan
- nymald svartpeppar
- flingsalt
- 2 pressade vitlökar
- 1 kg rostbiff
Mixa de färska örterna, vitlöken, salt och peppar till en smet.
Ta bort ev senor och fettbitar på utsidan av rostbiffen och täck den därefter med örtblandningen runt hela köttbiten.
Lägg rostbiffen på ett oljat ugnsfast fat och stoppa in i ugnen på 200° i 45-50 minuter. Kolla när rostbiffen är klar enligt stektermometern (57-62° ungefär).
Ta ut rostbiffen och låt stå och svalna innan du skär upp den i tunna skivor.
Servera rostbiffsskivorna med grillade potatisklyftor eller potatissallad, aïoli och sallad.