Räkor med curryblad
Curryblad är gröna blad som man kan köpa i asiatiska butiker, helst indiska butiker. De används i framför allt södra Indien som lagerblad ungefär. Ju färskare de är desto bättre, de tappar tydligen i smak ganska snabbt. I ursprungsreceptet ingår chilifrukter men dem skippar jag eftersom chili är en nattskatteväxt. En del kan ha problem med räkor pga att de inte tål skaldjur och då är det bara att skippa detta recept.
Räkor med curryblad (2 personer)
- 500 g frysta räkor, tinade
- 1 msk olja/ghee
- 1 hackad liten lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk mald gurkmeja eller 2 tsk riven färsk gurkmeja
- 8 curryblad
- 1 burk kokosmjölk (utan tillsatser)
- salt
Skala räkorna. Om du vill kan du spara räkskalen och göra räkbuljong.
Finhacka löken och pressa vitlöken.
Värm en gryta med lite olja i botten och häll i löken och vitlöken och stek den mjuk och genomskinlig.
Tillsätt gurkmeja och curryblad och rör om i ungefär en minut.
Häll i kokosmjölken och salt. Låt sjuda på svag värme utan lock i 10 minuter.
Lägg i räkorna och rör om i en minut, tills de är varma.
Servera med ris.