Körsbärsmarmelad
Under sensommaren kan man i alla fall i Stockholm komma över billiga körsbär strax före stängningsdags på Hötorget. Körsbär finns också på träd i trädgårdar – ofta i så stor mängd att innehavaren inte orkar göra så mycket åt dem. Jag brukar göra körsbärssylt och eftersom bären innehåller så mycket pektin blir det oftast körsbärsmarmelad.
Körsbärsmarmelad
- 1 kg körsbär
- 4 dl socker
- 1 dl vatten
- 1 citron
Skölj körsbären och kärna ur dem. Skär dem i minst två bitar och lägg i en syltgryta.
Koka upp körsbären med vatten under omrörning (så att det inte bränner fast i grytan).
Koka på svag värme 20-30 minuter tills bären är helt mjuka och sönderkokta.
Häll på socker och pressa ner saften från en citron i grytan och rör om, smaka av.
Låt koka ytterligare 5 minuter och häll därefter av marmeladen på väl rengjorda burkar som precis sköljts av med kokande vatten.
Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.
Om man har pektin i går det väl bra att inte frysa väl?
Jodå, det går utmärkt att ha pektin i. Dock har jag skippat allt annat än socker i mina sylter. Pektin är ju fruktgelé, finns t ex i citrusfrukters skal (det vita).
/Tina