Vegetariskt del 1
Min mage mår faktiskt rätt bra av vegetarisk mat (utan mjölk, alltså). Magen gillar t ex ratatouille, tofu och olika grönsaksröror. Helst ska grönsakerna vara både välkokta och lättsmälta, som squash, aubergine, tomat, pumpa, morötter, potatis, rödbetor osv.
Den typ av vegetarisk mat min mage INTE gillar är bönor. Det känns helt enkelt för fiberrikt och svårsmält för mig. Ibland, när jag har fått tillbaka en bra magkondition, kan jag dock äta lite bönor, men i mindre mängd – exempelvis lite stekta svarta bönor i en tortilla med tacosköttfärs eller som tillsats i en grönsaksgryta.
De grönsaker som jag blivit varnad för av dietister och läkare för att de ska vara svårsmälta är följande:
- Lök
- Bönor och ärtor
- Sparris
- Svamp
- Trådiga/fiberrika grönsaker som rotselleri
- Majs
- Vitkål och andra slags kålsorter
- Jordärtskocka
Men jag tycker att mat utan lök är trist mat så jag lagar alltid mat med lök i utan problem. Hemligheten är nog att jag steker löken så väl på låg värme att den blir genomskinlig och nästan smälter ihop. Det tar ungefär 5-10 minuter. Är man känslig mot lök, för att man tycker det är svårsmält och att man får gaser av det, så kan man minska ner på mängden eller byta ut mot purjolök eller salladslök som är mildare än vanlig gul lök. Jag gillar även schalottenlök för att den är lite mildare än gul lök.
Vitlök kan jag inte vara utan och samma sak gäller för den: stek väl på låg värme. Vitlök lär ha anti-inflammatorisk effekt och är faktiskt bra för våra magar. Jag har själv märkt att om jag äter vitlök i någon sås eller röra (då är den delvis rå, men pressad) så får min vita candida-vita tunga en utmaning och blir faktiskt bättre, dvs vitlök verkar ha gynnsam effekt på candida/svamp i munnen.
Jag använder själv gärna svamp i maten, väl medveten om att den kan fastna i tarmsystemets trängre delar. Svamp är riktigt farligt för de som har förträngningar i tarmen så ni som vet med er att ni har det bör undvika svamp. Själv hackar jag svampen mycket fint när jag ska använda den i risotto. Ett annat alternativ (som lär fungera för er med trånga tarmar) är att ta torkad svamp och stöta den till ett ganska fint pulver i en mortel. Jag brukar använda torkad trattkantarell på det sättet i maten, som får önskad svampsmak och jag utsätter inte mig själv för fara. Om man vill ha hel svamp i sin mat (ex tom kha gai-soppa) är det viktigt att komma ihåg att man ska tugga tugga tugga mycket ordentligt.
När det gäller vitkål undviker jag det också i maten, men vill propagera för pressad vitkålssaft. Det är jättenyttigt och bra för magen. Vitkål innehåller gynnsamma komponenter för magen och jag tror det har anti-inflammatorisk effekt också. Det är en utmärkt dryck när magen bråkar.
Bönor och ärtor kan fungera i mindre mängder. Lider man av gaserna som bildas när man äter kokta bönor så kan man slänga bort kokvattnet när man kokat dem i tio minuter och hälla på nytt vatten. Man förlorar en del näringsämnen men även de ämnen som bildar gaser i tarmen på oss. Jag har fått tips av andra sjuka att vi faktiskt kan äta ärtsoppa, men att man bör mixa den. För den som vill läsa en intressant betraktelse om bönor (och få argument mot att äta bönor) kan jag rekommendera Lisa Förare Winbladhs inlägg om Bönans baksidor: förgiftning, fytater och fjärtar på Taffel februari 2010.
Angående fiber i grönsaker och frukt kan ni läsa mer i mitt inlägg om fiber.