Kinesisk fisk
Den här rätten ser mer komplicerad ut att göra än vad den är. Det viktigaste är att ha alla ingredienser framme och färdigskurna innan man börjar tillaga fisken. Det jobbigaste är att fjälla aborren (eller fisken), så be gärna fiskaffären att göra det åt er, om det går. Aborre, som vi använde här, har rejäla fjäll som var svåra att få av, men när de väl tagits bort blev fiskskinnet gott att äta.
Kom också ihåg att en kinesisk måltid ofta består av flera olika rätter. De recept som finns på min blogg är därför anpassade att vara en del av en måltid med flera rätter som serveras samtidigt.
Har man känsliga tarmar bör man ta upp sichuanpepparkornen efter att de fräst av sig lite eftersom de kan fastna i tarmen och skada den. Tål man inte stark mat är denna rätt kanske inte den bästa för magen heller. Vill man minska styrkan på chilifrukterna kan man skaka ur fröna ur dem innan man slänger ner dem i woken. Att skippa chilifrukten är ett tips eftersom chili är en nattskatteväxt. Sichuanpeppar går däremot bra att använda istället.
Kinesisk fisk
- 1 aborre, fjällad och rensad men med huvudet kvar (ta bort gälarna)
- 1/2 tsk sichuanpeppar
- 3 torkade chilipepparfrukter (kinesiska)
- 2 msk Shaoxing-vin (fungerar även med sherry)
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk hackad ingefära
- 2 tsk vinäger
- 1 tsk mörk sojasås
- 1/2 tsk salt
- 2-3 tsk socker (gärna brunt)
- 10 cm grön purjolök, hackad
Skär 3 skåror på vardera sida av fisken.
Lägg sichuanpeppar och pepparfrukterna i het olja i woken och låt steka under omrörning tills de är svarta.
Ta ur sichuanpepparn. Lägg i fisken och sänk värmen. Lägg på ett lock på woken för att undvika stänk.
Stek fisken på vardera sida så att den blir klar. Det tar ett par minuter per sida.
Häll på alkoholen och lägg på lock. När fräsandet är borta, öppna locket och vänd fisken.
Häll i vitlök, ingefära och vinäger och lägg på locket. När fräsandet är borta, öppna locket och vänd fisken.
Häll på socker, sojasås, salt och purjolök och lägg på locket. Låt ligga i woken och puttra på svag värme under lock i två minuter.
Lägg upp fisken på serveringsfat och servera.
I Kina är fiskkinderna den finaste delen på fisken.