Tarmbakterier
Ju mer jag läser om tarmbakterier och vår interna bakterieflora desto säkrare blir jag på att detta är en viktig nyckel till att bli frisk. Ett exempel är Vita Biosa som många av oss verkar bli bättre av att dricka, sannolikt pga att den tillför nya bra tarmbakterier till magen. Tyvärr verkar det som om vi sannolikt måste fortsätta tillföra tarmbakterier hela tiden eftersom våra tarmar verkar innehålla elaka bakterier eller svampliknande organismer som candida som vi måste hjälpa magen att hålla i schack. Jag har själv märkt att sedan jag började äta imurel så har jag varit tvungen att höja min dos av tarmbakterier, vilket jag tror beror på att imurelen slår ut en del av tarmfloran, inklusive de goda bakterierna som förmodligen redan var i minoritet i tarmen.
Det finns en hel del studier som visar på att vi som har Mb Crohn och Ulcerös Colit har en störd tarmflora. En gång läste jag att de nyttiga bakterier som fanns i ProViva hade upptäckts av en forskare som led av Ulcerös Colit och som en dag, i god professor Baltazar-anda, bad sin friske kompis om att få dennes avföring för att sedan föra in det i sin egen tjocktarm som ett lavemang. Forskaren blev snabbt bättre i sin Ulcerös Colit och började studera vad som var orsaken och fann de bakterier som idag utgör grunden för tarmbakterierna i dagens Probiotika-utbud. Det här är inget Probi skriver om i sin historia eftersom berättelsen ju är lite äcklig, så jag vet inte om det bara är en skröna eller faktiskt en sann historia.
Faktum är att man faktiskt ibland ger så kallade faeces-lavemang till folk som har fått en störd tarmflora. Det går ut på att man tar avföring från en nära anhörig till den sjuke och mixar till den till en lämplig konsistens med andra substanser och därefter ger den sjuke detta som lavemang. Minst sagt äckligt, MEN, sa en sjuksköterska på Infektionskliniken i Lund till mig för några år sedan: ”Vi ger detta ibland och folk blir verkligen friska snabbt! Men visst är det lite äckligt.”
Istället för att göra denna avancerade övning kan man tillföra magbakterier oralt genom tabletter, vilket jag verkligen kan rekommendera att man ska göra. Gör det dock försiktigt och gärna under ledning av någon homeopat eller näringsterapeut (vanliga läkare kan inte detta ännu). Läs mitt inlägg om Inte utan mina tarmbakterier för mer information om tarmbakteriernas betydelse för vårt tarmsystem. Själv tycker jag det verkar väldigt spännande och bara tanken på att vi har runt ett kilo bakterier i tarmen är svindlande. De är tydligen fler i antal än vad vi har celler i kroppen. Snacka om ett mikrokosmos!
För att skapa en god miljö för tarmbakterierna är det viktigt att inte äta för mycket söt mat och även att försöka få i sig lite fibrer, eftersom många av dessa bakterier lever på fibrer. Det gäller dock att få i sig rätt slags fibrer eftersom vi med knasiga magar har svårt att äta alltför grova fibrer.
Hej Tina,
jag har stor hjälp av din sida sedan jag som alltid varit frisk och lever hälsosamt plötsligt hamnade på sjukhus och blev kvar i två veckor med ett rejält skov där operation var på tapeten hela första veckan. Jag fick diagnosen Ulcerös kolit och försöker lära mig mer om vad som kan vara bra för just min mage. När jag blev inlagd sa läkarna att jag skulle äta som vanligt och eftersom jag tyckte sjukhusmaten var hemsk kompletterade jag med mat utifrån som jag tänkte var nyttigt när man är sjuk – smoothie, frukt, fullkornsbröd, etc. Jag reagerade mycket långsamt på kortisonbehandlingen och allt såg väldigt illa ut. Jag började surfa på detta på sjukhuset och insåg jag att min tarm kanske behöver mycket mildare mat just nu och jag är övertygad om att den förändringen i maten hjälpte till mig att bli bättre (givetvis i kombination med medicinerna!). Men läkarna ger en verkligen inget gehör för sådant, de upprepar bara att det inte är bevisat att maten påverkar och att en del inte alls upplever att det gör någon skillnad på vad man äter. OK, men någon kanske hade kunnat tipsa mig första veckan på sjukhuset om att ganska många patienter mår bättre av mildare mat kan jag ju känna.
Det jag funderar på är detta med fibrer, tidigare har jag ätit en vad jag ansåg vara mycket hälsosam kost med massor av grönsaker, gärna så råa som möjligt, bakar eget bröd med olika mjöler och fröer i, etc. Nu funderar jag kring om allt detta fiberintag kanske är lite för mycket för min mage. På flera ställen skriver du om att inte äta ”alltför grova fibrer”, ”tänk mjuka fibrer” skriver du också men jag förstår inte vad du menar med det – hur vet man vad som är mjuka och grova fibrer och vilka typer av fibrer är för mycket för magen? Ska man tillaga grönsakerna längre, blir det bättre då? Om sparris är för trådigt, är det en helt annan sak mixat i soppa? Kan jag fortsätta äta mycket grönsaker om det är längre tillagat/mixat? Du får gärna skriva lite mer om detta med fibrer!
Tack så jättemycket för denna sida!
Flora
Hej Flora,
Tack för att du fått hjälp av min sida – det glädjer mig! Varje person som tycker att de får hjälp av min sida gör det värt för mig att fortsätta driva den. 🙂
Ang fibrer så är hårda fibrer t ex kruskakli, sparris, hela korn osv inte bra för magen eftersom de kan fastna i såriga tarmar (det har kruskakli gjort på mig och det var ytterst plågsamt. Vid IBS har man ofta rekommendationen att inte äta fibrer. Mjuka fibrer är sådana som finns i mogna frukter och kokta grönsaker. Mixad sparris går utmärkt, det är ju de långa trådarna som inte fungerar och kan fastna i förträngningar. Jag mixar t ex svamp eller hackar den mycket fint för att inte det ska fastna i tarmen.
För många med UC är det vete och gluten som är boven så om jag vore du så skulle jag skippa allt med gluten för att se om det gör din tarm bättre. Råpressade grönsaker borde också fungera, tex morötter, men var försiktig med frukter eftersom de kan jäsa i magen och göra den svampinfektion du sannolikt har i tarmen värre. Koka grönsakerna rejält mjuka, men överkok dem inte (undantag: morötter i kokt kycklingbuljong-receptet och morotspuré).
Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det går!
Tina
Hej igen, tack för tipsen!
Härligt att höra att mixade och kanske vältuggade grönsaker funkar bra!
Sedan jag äntligen blev hemskriven från sjukhuset efter två veckor började jag äta enligt alla dina råd, ubdviker allt socker, jäst, gluten tillsatsämnen och är försiktig med laktos, samt har börjat så sakta med vita biosa och probiotika. Hade tokvit tunga och kass andedräkt sista dagarna på sjukhuset men det har blivit mycket bättre och särskilt sedan jag slutade dricka Fresubin energidryck för två dagar sedan som jag kompletterat maten med eftersom jag hade så låga blodproteinvärden. Jag har ökat mängden protein och nyttiga fetter (kokosfett, avokado) i förhållande till kolhydrater jämfört med förut och äter tex laxgryta med mjukkokt broccoli, morot, haricotss vert med kokosmjölksås, ägg, laktosfri yoghurt mm. De kolhydrater jag äter är havregrynsgröt, potatis och ris, men mindre portioner. Jag har också börjat tugga maten ordentligt, blev medveten om att jag var väldigt dålig på att tugga och ofta bara svalde stora bitar av maten förut.
Och jag måste säga att jag har aldrig varit så bra i magen som nu! Den känns lugn och harmonisk (utom efter någon enstaka stressig dag) och jag behöver gå på toa mer sällan och mycket kortare tid än någonsin. Känner mig själv övertygad om att det är dessa kostförändringar som gör den stora skillnaden, även om Remicad och kortison stoppar sjukdomen och läker tarmen så kan jag inte tro att jag skulle bli såhär mycket bättre än jag var innan pga dessa mediciner utan jag har helt enkelt ätit fel mat för min mage. Jag har aldrig riktigt tänkt så mycket på hur magen reagerar på olika saker eftersom det inte varit några stora, tydliga reaktioner, och har inte heller jämflört med andra hur ofta/ länge de behöver gå på toa eller hur gasiga/ lösa de är i magen utan tänkt att det är nyttigt med mycket grönsaker, gärna så krispiga som möjligt, massor med fullkorn, bönor, fröer mm och mycket frukt och blir man lite gasig i magen så får man väl stå ut med det. Har aldrig förstått att magen kan fungera såhär oproblrmatiskt som nu!
Jag hoppas förstås på att kunna återintroducera grönsaker, fullkorn och frukt men när jag blivit helt frisk i tarmen, men i rimligare mängder än innan och som du skriver, kanske inte macka till lunch och pasta på kvällen utan vara mer uppmärksam på variationen av olika livsmedel mm.
Tack igen för din sida, du hör ju själv hur hjälpt jag blivit av den. Ingen sa något om maten på sjukhuset och jag avråddes från att träffa dietisten (!) så när jag fick tillbaka lite ork under andra sjukhusveckan gav jag mig ut på nätet och fastnade snabbt för dina råd som var så handfasta men nyanseraden och tydliga och referade ofta till den forkning som finns mm. Började genomföra matförändringarna så gott det gick redan på sjukhuset och jag är övertygad om att det hjälpte till, från och med att jag ändrade maten blev jag i stadigt mycket bättre i magen och alla mina vö.
Oj, slant med fingrarna där och råkade trycka på send… Det jag tänkt skriva var:
… alla mina värden förbättrades.
Så till alla er som får höra av läkarna att maten inte har någon betydelse för sjukdomen, lyssna inte på detta! När jag pressade min läkare san han att det inte är vetenskapligt bevisat att maten har betydelse för alla som har ulcerös kolit (alltså kan de inte rekommendera att man ändrar maten) men att för enskilda personer kan det göra stor skillnad. Så är man den där personen så har man ju mycket att vinna!
/Flora
Tack Flora! Vad roligt att mina råd hjälpt dig! Skippa gärna potatis också – det verkar vara dåligt för oss också tyvärr.
Jag blir så arg när jag hör hur inskränkta läkarna är som säger att ”för enskilda personer kan kosten spela någon roll”. Lustigt att vi är så många ”enskilda personer” som blivit bättre av kostförändringar! Jag sa till dem på KS att de borde fråga vad folk äter för något när de ska gradera ens sjukdom i ett frågeformulär (ny administration på KS för att underlätta för läkarna att hantera oss sjuklingar) för att senare kunna bedriva forskning på vad folk äter och hur sjuka de blir. För den dagen som de började bry sig om detta skulle de sannolikt upptäcka att vi med IBD oftare ätit för mycket snabbmat, socker, tillsatser, bröd/pasta/gluten och mjölk.
Hoppas att du fortsätter må bra! Kämpa på!
Vänliga hälsningar,
Tina
Hej Tina! Har hittat hit för första gången och vilket bra bokmärke! Jag har Crohns sen 6års ålder (38 nu) och min kosthållning har alltid påverkat min mage och min sjukdom! Å vad duktig du är och Å vilket lyft att hitta hit! Jag ska kolla runt lite mer nu och läsa dina recept. För mig är avoocados och krossade linfrö som legat i blöt över natten så de blir lite slemmiga innan man har dem i gröt eller laktosfri yoghurt två väldigt bra grejer. Vill också tipsa om boken Functional Foods som är vacker, lättläst, har fina bilder m recept och förklarar bad det är i olika livsmedel som gör vad med magen. På återseende!
Tack för alla bra tips, Lisa! Linfröavkok på hela linfrön var något som Lilly Johansson tipsade om, men jag tyckte själv att det var lite väl slemmigt att försöka få i sig det. Ditt tips är dock utmärkt eftersom en liter linfröavkok (som verkligen ser ut som en liter slem!) är lite brutalt att få i sig, men som du gör är ju väldigt smart! Alan Graham på How I beat Crohns tipsar också om att det är viktigt med linfrön. Han tipsar om att man ska krossa dem själv med mortel och äta någon sked varje dag. De innehåller nämligen Omega 3 som hjälper oss mot inflammationer. Jag vet att linfrön har en tendens att härskna snabbt så det är nog bäst att krossa dem själv som Alan Graham säger.
Ska kolla efter Functional Foods! Tack för tipsen!
/Tina
Hej Tina,
har du kollat natto? (Japansk ”national-mat” – soyabönor fermenterade med en speciel bakterie som producerar massor av K2 vitamin. Bakterien är visst jättenyttig att ha i sin tarm..)
Jag har Colitis Ulcerosa.Ganska nydiagnosticerad. Pgs våldsamt skov i starten av april.. Måste få Prednisolon – usch! Vi har osteoporosis i familjen…
Jag gick igång med att leta efter information om vilka faktorer som stöder uppbyggnad av benväv. Kalk (Ca) förstås, tillräkligt med D-vitamin – även Magnesium (Mn) i rätt förhållande till kalk ser ut att vara värt att beakta. Det som var ny information för mig var att vitamin K2 även är viktig. Och den bildas i tjocktarmen! Jaha – och kanske en tjocktarm med colitis i utbrott inte är så bra på att bilda K2..?
Sökte vidare och hittade rätt mycket intressanta studier om K2 – och natto!
Men har inte lyckats komma underfund med hur jag får tag på lite natto… så jag kan prova om jag kan äta natto… Tydligen tycker många ikke-japaner att natto är äckligt…
Det finns ju vitamin K2 piller att köpa – men det är ju inte detsamma..
Jag gläder mig till att läsa igenom din blogg! (Jag sökte efter natto – men hittade ingenting om detta..)
hälsningar från DK
Catharina
Hej Catharina,
Nej, jag har inte testat natto (=ruttna bönor som japanerna äter till frukost). Dels har jag på senare tid blivit skeptisk till sojaprodukter generellt av olika skäl, dels undviker jag fermenterad mat eftersom det kan öka de jästsvampar som sannolikt orsakar mina magproblem. Jag älskar egentligen miso-soppa, men har blivit avrådd att äta det tills jag fått svampen i tarmen under kontroll och jag undrar om jag inte har en kronisk svampinfektion i tarmen också…
Jag skulle hellre rekommendera ”vanliga” tarmbakterier typ Rubicon eller någon annan stark variant (Ultra Flora Plus t ex) än att äta fermenterade sojabönor, som har en massa bieffekter förutom att de kanske ger dig en bra tarmbakteriestam.
Kolla gärna Annika Lagerhorns bok (se länkarna) om Ulcerös Colit och hur hon blev av med sina problem. Hon anser, vilket jag tror är helt korrekt, att vi med IBD (och särskilt ni med UC) lider av för mycket candida. Sannolikt är det därför som Specific Carbohydrate Diet fungerar så bra på många.
Lycka till och krya på dig! Oroa dig inte för skelettet: ät extra kalcium, D3 och Magnesium så kommer du att klara dig bra.
Varma hälsningar,
Tina
Bästa grejerna är Innates tarmbakterier, en burk glutamin, rawfood, eko misosoppa, alger & mjölksyrade grönsaker. Och YOGA. Skit i allt som är halvfabrikat.
Tack för dina tips, Åsa! Jag vill dock varna lite för miso eftersom det är fermenterat och kan ge gödning åt jästsvamp i ömtåliga magar.
/Tina