Blåbärssylt
Blåbär är bra för magen, inte minst för sina fibrers skull. De innehåller också stora mängder antioxidanter, som är bra för våra magar som har för mycket fria radikaler i sig, vilket kan leda till cancer. Den här sylten blir ganska rinnig, men man kan ju tillsätta naturligt pektin om man vill ha en mer fast sylt.
Blåbärssylt
- 2 kg blåbär
- 7 dl socker
- 3 dl vatten
Rensa de färska blåbären väl och lägg dem i en stor gryta.
Koka upp blåbären med vattnet under ständig omrörning.
Låt koka i 5-10 minuter och skumma väl med en sked eller hålslev.
Häll i sockret och smaka av så att du får den lagom söt, men inte alltför söt.
Koka sylten vidare i 10 minuter och skumma av vid behov.
Häll över sylten i rena, varma burkar (vars kokta vatten hälls ut när man fyller på en burk).
Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.