Lax med färskpotatissallad
Den här rätten är en typisk sommarrätt när färskpotatisen äntligen nått våra butiker. Jag brukar hälla lite sweet thai chili-sås ovanpå laxen, men om man vet med sig att man inte tål chili kan man givetvis skippa det för att bara hälla på salt och peppar.
OBS! Sedan jag slutade med nattskatteväxter har jag gjort om detta recept till ett annat laxrecept: lax med quinoasallad, utan potatis och sweet chilisås.
Lax med färskpotatissallad (3-4 personer)
- 600 g laxfilé
- 1 msk sweet chili sauce (Thai – den är genomskinlig med lite chili- och ingefärsbitar i)
- Salt och peppar
Lägg upp laxbiten på ett smort ugnsfast fat.
Salta och peppra och häll sweet chili sauce ovanpå, sprid ut tunt med hjälp av en bakpensel.
Stek i ugn på 200° i 20-30 minuter tills laxen är färdigstekt och ljusrosa innuti.
Färskpotatissallad (3-4 personer)
- 700-800 g färskpotatis
- 8-10 rädisor
- 1 dl ärtskott (kan ersättas med ruccola)
Vinägrette
- 1-2 msk god olivolja (extra jungfru)
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk fransk senap
- 1/2 tsk honung (gärna flytande)
- 1 msk torkad mynta
- salt och peppar
Skrubba färskpotatisen noggrant medan du låter vattnet koka upp i en kastrull.
Häll i potatisarna i det kokande vattnet och koka i 20 minuter tills de är mjuka. Ett gammalt husmorstips är att stoppa ner först de stora potatisarna och sen, efter fem minuter, stoppa ner de mindre. Då blir alla potatisar mjuka ungefär samtidigt.
Gör under tiden vinägretten: blanda ihop ingredienserna i en salladsskål och vispa den smidig. Smaka gärna av så att du fått i tillräckligt med salt och peppar.
Skär rädisorna i smala skivor och ärtskotten/ruccolan i 2 cm långa bitar.
Häll i rädisor, ärtskott/ruccola i salladsskålen och rör runt.
När potatisen är färdigkokt ska den skäras i bitar. Häll därefter bitarna i salladsskålen och rör om.
Servera färskpotatissalladen med laxen.