Hoian-pannkakor
För ett par år sedan reste jag runt i Vietnam en månad över jul och nyår. Jag tyckte verkligen om Vietnam: ett roligt och rent land med mestadels god mat. På julafton befann jag mig i Hoian, som ligger ungefär mitt i Vietnam vid kusten och är en gammal handelsstad i Asien, numera uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Hoian var den största hamnen i Sydostasien på 100-talet och var en viktig hamn på 600-900-talen för Champa-folket som då kontrollerade handeln med kryddor där med stor rikedom som följd. På 1500-1600-talen bosatte sig kinesiska, japanska, holländska och indiska handelsmän i staden. Idag är staden mest känd för sina vackra lampor, mysiga gränder, skomakare, konsthantverkare och skräddare.
Hur bättre fira julafton än att gå en kurs i vietnamesisk matlagning? Sagt och gjort: jag anmälde mig till en halvdagskurs som kostade 20 USD. Kursen började med ett besök på en marknad och därefter åkte vi båt till restaurangskolan. Vi fick lära oss laga lite olika maträtter men den rätten jag gillade bäst (och som min pojkvän älskar) är Hoian-pannkakor. Det är en enkel rätt att laga och den är mycket god. Hemligheten är att inte ha för mycket smet i stekpannan och steka pannkakan så att den blir genomstekt och inte rinnig.
Rismjöl och rispapper för vårrullar går att köpa i asiatiska matbutiker liksom Thai-basilika och koriander. Observera att det är väldigt viktigt att tvätta av dessa färska örter ordentligt innan ni skär upp dem. Ibland kan nämligen dessa örter ha ”asiatiska bakterier” på sig och det vill vi magsjuka inte ha. Jag har dock aldrig blivit sjuk av dessa två örter men däremot har jag dålig erfarenhet av asiatisk mynta och har därför uteslutit det ur receptet.
Som vanligt är denna rätt lämplig att servera samtidigt som andra asiatiska rätter, som exempelvis kambodjanska grillspett och vietnamesisk auberginegryta.
Hoian-pannkakor (8-10 st)
Pannkaksmet
- 1,5 dl rismjöl
- 3 dl vatten
- lite salt
- 1/2 tsk gurkmeja
Blanda ihop i en skål och låt stå och svälla i en timme.
Fyllning
- 250 -300 g oskalade räkor
- 1-2 tunt skivade vårlökar
- olja för stekning
- 250 g böngroddar
- Blandning av örter för att toppa pannkakan, t ex Thaibasilika, koriander och ev mynta
- Rispapper (runda)
Skala räkorna (spara gärna skalet för att göra räkbuljong).
Skiva upp vårlökarna i små bitar.
Skölj de färska kryddorna och lägg på ett fat tillsammans med böngroddarna.
Häll upp lite olja i en liten stekpanna (t ex en blinipanna) och hetta upp. Häll i lite av pannkaksmeten (cirka 0,3 dl smet).
Lägg i 4-5 räkor, en nypa vårlök och böngroddar ovanpå smeten. Stek tills smeten stelnat. Vänd hastigt på pannkakan och stek lite som hastigast på andra sidan med räkorna och löken på.
Under tiden som pannkakan steks lägger man ett rispapper i en stor skål med ljummet vatten för att det ska mjukas upp. Det tar 30-60 sekunder ungefär.
Lägg rispappret på en tallrik och lägg pannkakan ovanpå med räkorna uppåt och strö över Thaibasilka och korianter ovanpå pannkakan och rulla ihop. (Se bilden ovanpå för hur man gör.)
Servera gärna varm (eller halvljummen när alla pannkakor är klara) tillsammans med jordnötsås (recept nedan).
Jordnötsås
- 2 pressade vitlökar
- 2 msk jordnötsmör med hela bitar i (t ex ekologiskt från Kung Markatta, Monki eller annat OSÖTAT jordnötsmör)
- 2 msk sojasås
- 1 tsk brunt socker eller honung
- 1 krm chilipulver
- 0,3 dl vatten eller kokosmjölk (det smakar godare med kokosmjölk)
Häll upp alla ingredienserna i en kastrull och värm upp under rörning så att det blandas väl.
Häll eventuellt i lite limejuice om man vill ha lite lime-smak.