Fiskgryta med kokosmjölk och saffran

Av , 26 januari, 2013 21:17

Den här fiskgrytan hittade jag på en dag när jag var superhungrig och inspirerad av SCD, vilket innebar att jag inte ville ha något ris eller quinoa till grytan. Om man vill variera sig kan man istället för dyr saffran ha i en tesked gurkmeja och lite ingefära och kanske lite pressad lime. Det är egentligen bara ens fantasi som sätter stopp för variationen på fiskgrytan. Här är mitt grundrecept.


Fiskgryta med kokosmjölk och saffran (3 portioner)

  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 paket saffran
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk eko-olivolja eller organiskt kallpressat kokosfett
  • salt och peppar
  • 2 bitar portionsfryst lax eller 1 portionsbit torsk och 1 portionsbit lax eller ett paket djupfryst fisk i block (400 g totalt)
  • Ev räkor, bläckfisk om man vill

Börja med grönsakerna: Skär upp rödlöken i klyftskivor och pressa vitlöken. Skala morötterna och skär upp i slantar. Tvätta och skiva upp zucchinin i bitar (slantar delade i halvor eller kvartar). Skär upp fänkålsståndet i halv centimetertjocka bitar. När alla grönsaker är färdigskurna är det dags att laga till maten.

Hetta upp olivolja eller kokosfett i en traktörpanna.

Häll i löken och rör om en minut. Häll i resten av grönsakerna och rör om ytterligare någon minut.

Tillsätt kokosmjölken, saffranen och dragonen, salt och peppar och rör om. Sätt på locket och låt koka på lägre värme under fem minuter.

Under tiden som grönsakerna står på spisen och puttrar ska fisken skäras upp i två centimeter breda bitar.

Efter fem minuter lägger man i fisken och rör om. Låt puttra vidare några minuter tills fisken är genomkokt.

Den som vill kan lägga på räkor på slutet. OM man vill kan man även hälla på lite hackad persilja (bra med järn). Eller om man kör gurkmeja/ingefära/lime-varianten kan man lägga på koriander på slutet. Om man använder frysta bläckfiskringar ska de läggas i grytan ungefär samtidigt som fisken.

2 svar på “Fiskgryta med kokosmjölk och saffran”

  1. Marielle Svensson skriver:

    Hallå hallå!!

    Tack för din inspererade sida med alla underbara tpis till ett bättre liv med mindre tarmbesvär. Själv fick jag crhon för 3 år sedan utan förvarning. blev otroligt dålig och låg väldingt länge på sjukhus. Som tur var så har vi två st specialister i våran stan på mag och tarmsjukdomar så jag fick min diagnos och hjälp väldigt fort. Idag så äter jag imurel för att fungera men har väldigt svårt att bli av med mina inflamationer. Försöker att hitta maträtter jag kan äta men har väldigt svårt för alla innehåller lök och vitlök, vilket jag har märkt att jag inte tål alls. Har du några tips!! Sedan undrar jag över får du inte ont om du äter wokgrönsaker och skaldjur. vilket jag har hört att man sak passa sig för.

    Ha en bra kväll!!

  2. admin skriver:

    Hej Marielle,
    Tackar, tackar! Jag äter inte så ofta skaldjur, bara räkor någon gång ibland. Jag har inga problem med wokade grönsaker, men jag äter inte t ex wokade blad som spenat för det blir för svårt att smälta för mig. Wokad broccoli är inga problem för mig. Vitlök och lök har jag svårt för när jag precis varit sjuk, men numera äter jag det ofta. Vitlök är med i nästan all mat jag äter. Försök att äta mycket gurkmeja i din mat, det är inflammationsdämpande. Ingefära fungerar också bra. Har du testat att skippa socker, gluten och mjölk? Kanske SCD kan hjälpa dig att bli av med inflammationer? Svårt och jobbig diet men det är många som blir bättre av den. Testa även att göra kyckling/hönsbuljong och koka i timmar och drick, det är också inflammationsdämpande.

    Vänliga hälsningar,
    Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy