Getoströra

Av , 19 juli, 2010 20:32

Getoströra är lätt att göra och passar bra till kött, framför allt till hamburgare med ajvar, men även till olika grillat lammkött. Jag brukar fuska och köpa ett paket getost som bredbar färskost och sen pressa i en vitlök, salta, peppra och ibland häller jag i lite mynta. Ett paket getost räcker till fyra portioner ungefär.

Om man inte hittar bredbar getost kan man köpa vanlig getost, ta bort ”skalet” och mosa med lite sojayoghurt så att man får fram samma konsistens som bredbar getost.

2 svar på “Getoströra”

  1. Lotta W skriver:

    är det ok att äta get o fårost vid uc?

  2. admin skriver:

    Det verkar vara så att vi med IBD tål get- och fårost bättre än vad vi tål komjölksprodukter. En del personer verkar dock tåla komjölksost som är opastöriserad (t ex lagrade gruyèreostar från Schweiz och brittiska lantostar, som oftast benämns ”cottage cheese” på engelskspråkiga sidor, dock inte att blanda ihop med keso, som ju också heter cottage cheese på engelska). Dock rekommenderar jag inte att man vräker i sig get- och fårmjölksprodukter, men många med IBD (dvs Crohn och UC) har goda erfarenheter av yoghurt gjord på get- och fårmjölk pga att de då får i sig probiotika. Helst ska den komma direkt från geten/fåret och vara opastöriserad, men det är förbjudet att sälja i Sverige så jag rekommenderar probiotikatabletter istället. Men om man vill testa det och känner en get eller ett får som har mjölk så varför inte? Enligt SCD ska man inte äta fetaost pga laktosen. Jag tror att man ska känna sig fram och se vad magen säger. För min del så fungerar det bra, om jag inte äter stora mängder. För även får- och getmjölk är ju till för lamm respektive killingar och inte människor.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy