Falsk pekinganka i rullar

Av , 20 juni, 2010 12:46

Som före detta Pekingbo älskar jag pekinganka. En del tycker att det är för fett, men jag gillar verkligen kombinationen av lite stekt fett ankskinn, magert ankkött, vårlök, gurka och pekingankasås. Min största sorg är att, för att travestera Jonas Love Almqvist, ”blott Peking pekinganka har”. Så jag får hålla mig till en pekinganka-middag när jag är i Peking.

För några år sedan lärde min lärare i kinesiska mig att man kan fuska och göra falsk pekinganka. I hans version ska man använda en färdiggrillad kyckling, men jag gör min egen kyckling i ugnen för att undvika onödiga tillsatser.

OBS! Denna rätt innehåller gluten. Man kan nog göra den med vietnamesiska rispapper.

Pekinganka som grillas

Pekinganka är Pekings främsta matuppfinning (det finns även kantonesisk anka i Guangdong-provinsen) och de ankor som sedermera hamnar på mitt bord ska ha ätit spannmål och sojabönspasta för att bli riktigt feta och glada. Efter slakt hamnar de på någon restaurang där de först glaseras med sirap, pumpas med het luft, fylls med kokande vatten, därefter torkas lätt och slutligen grillas över en grillbädd av plommonträkol. Speciellt utbildade kockar skär upp ankan på bästa vis och skrovet kokar man soppa på som serveras efter att ankan inmundigats. Som ni förstår är det här kanske inte riktigt något man kan göra härhemma, även om en del asiatiska affärer säljer djupfrysta pekingankor.

Falsk pekinganka i rullar fungerar utmärkt som tilltugg på cocktailpartyn eller i en buffé och brukar göra succé. Vill man göra det mer autentiskt ska man använda pekinganka-pannkakor, se nedan, eller så fuskar man och kör hårt på falsk-konceptet genom att använda färdiga små tortillas från butiken. Det är dock godast med pekinganka-pannkakor så klart. Kycklingen kan med fördel grillas dagen innan, allra bäst i en roterande ugnsgrill (vilket jag dock saknar så det blir modell vanlig grillad kyckling).

Falsk pekinganka i rullar (40 st)

 • 1 st kyckling
 • 2 msk soja
 • 2 tsk honung
 • 5 paket tortillas, minsta storleken eller pekinganka-pannkakor (se recept nedan)
 • 4 vårlökar eller en liten purjolök skuren i stavar
 • 1 mindre gurka skuren i stavar
 • Pekinganka-sås (finns färdig på burk i asiatiska butiker ”Peking duck sauce” alternativt använd hoisinsås, eller recept nedan)

Börja med att grilla kycklingen i ugn.

Blanda ihop soja och honung och stryk det på kycklingen så att den blir mörk.

Grilla kycklingen i ugn 175° , som en vanlig kyckling, vänd på den och pensla undersidan efter 20-30 min, och pensla gärna på mer av soja-honungen på kycklingen under tiden som den grillas.

Kycklingen brukar vara klar efter ungefär en timme, definitivt när köttet är helt vitt inuti (skär upp i bröstet och se efter att det inte är rosa eller rött där).

Ta ut kycklingen och låt den svalna.

Skär därefter upp den i strimlor med skinnet och köttet tillsammans. Lägg upp på ett fat.

Skölj vårlöken eller purjolöken väl och skär upp den i ungefär 5 cm långa strimlor.

Skölj gurkan och skär upp den i smala strimlor på ungefär 5 cm.

Lägg upp tortillan/pannkakan på ett fat och lägg kycklingkött, lök och gurka i en sträng på mitten och häll lite anksås ovanpå. Rulla ihop till en wrap och lägg på fat för servering. (Se bild ovan.)

Pekinganka-pannkakor

 • 7,5 dl vetemjöl
 • 3,5-3,75 dl kokande vatten
 • 1 msk kallt vatten
 • 1 msk majsolja

Sikta ner mjölet i en degskål.

Häll i det kokande vattnet undan för undan och majsoljan och rör i mjölet med en sked tills allt är väl blandat.

Häll i det kalla vattnet och knåda degen smidig.

Låt vila 20-30 minuter.

Dela upp degen i mindre bitar och kavla ut dem till pannkakor på ungefär 10 cm i diameter.

Stek dem på bägge sidor på medelvärme i en stekpanna.

De ska vara mjuka och böjliga när de är klara. De pannkakor som blir över går utmärkt att frysa in.

Pekinganksås

 • 3 msk hoisin-sås
 • 1 msk socker
 • 1/2 msk soja
 • 1 msk majsolja

Häll ingredienserna i en skål och blanda.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy