Socker

Av , 13 maj, 2010 21:19

Socker är INTE bra för tarmen. Dels stimulerar det tillväxt av svampinfektionen candida, dels förstör socker den naturliga miljö som de goda magbakterierna behöver för att leva i tarmen. Det finns studier där man sett att Crohns-sjuka blivit märkbart bättre i tarmen av att skippa sockret. Jag märker själv att jag blir sämre om jag äter godis och kakor eller dricker läsk. Idag använder jag bara socker som krydda i maten och gör min egen sylt med mindre socker i än vad som finns i dem man köper i butikerna. Min mage reagerar nästan direkt om jag får i mig för mycket socker och jag har utvecklat en pavlovsk reflex som gör att jag får ont i magen av att se kakor, tårtor och godis.

Tyvärr är konstgjort socker, som asparmatan, xylitol, sorbitol osv, ännu värre för magen än vanligt socker, så det finns inga genvägar bort från sockerberoendet. Faktum är att detta är en av de få saker som dietisterna faktiskt varnat mig för att äta som Crohnare (intressant att notera att kalktabletterna jag tvingades äta under kortisonbehandling innehöll just konstgjort socker!). Så undvik alla produkter som innehåller konstgjort socker – ingen mer diet Coke eller Fun Light alltså! Har man trasiga tarmar är konstgjort socker extra farligt eftersom det kan ta sig in i våra organ och lagras där.

Tuggummi innehåller också ofta konstgjort socker, men tuggummi ska man som tarmsjuk ändå undvika av skälet att det lurar magen att tro att det snart blir mat, vilket sätter igång magsaftsproduktion och man får ont i magen när det inte kommer någon mat. Vill man absolut tugga tuggummi skulle jag rekommendera att man bara tuggar 10 minuter efter en måltid (som tandborstning à la reklamen för xylitoltuggummi man ser på TV).

Det sägs att det tar ungefär 8 veckor att bli av med sitt sockerberoende, varav de första veckorna är svårast. Jag passade på att bli av med mitt sockerberoende i samband med att jag fick ett återfall och inte fick äta något alls under en period. Jag kan fortfarande få ont i magen av att se smågodis och vissa kakor. Det är en utmaning att sluta äta socker, men om man betänker hur mycket bättre man blir av att skippa sockret så tycker i alla fall jag att åtta veckor inte är så lång tid.

En intressant sak med socker och Mb Crohn är att det är vanligt att Crohns-sjuka är sockergrisar, både innan de blir sjuka och efteråt. Jag var själv värsta godisgrisen när jag var liten. Sockret är ju inte bra för tarmen, inte minst pga risken för candidainfektion, och kanske är det alltför hög sockerkonsumtion som orsakar sjukdomen. Andra hävdar att det är sockersuget är en del av sjukdomen, dvs att vi Crohns-sjuka har ett sockersug pga att vi har Mb Crohn. Oavsett vad så är det också så att eftersom vi, när vi är sjuka, har ett dåligt näringsupptag får ett sötsug som ett brev på posten då kroppen skriker efter snabb näring. Sötsuget kan också kopplas till en klassisk candida-infektion som stör tarmfloran och gör oss sjukare.

Det ironiska är att man ofta ger mycket söta drycker till personer som är så sjuka att de inte kan äta. Frågan är om man faktiskt inte försenar tillfrisknandet och hindrar de sjuka att bli av med sitt sockerberoende genom detta. För den som vill bli av med sitt sockerberoende har jag skrivit ett inlägg här.

11 svar på “Socker”

  1. malin skriver:

    Hej,
    Har nyss ”snubblat” över din sida och har bara läst lite här. Men åh vad underbar du är!! Jag har själv fått diagnosen UC för bara ett par månader sedan, men håller på att minska ner sockret för att jag har läst via nätet att det inte är så bra för mina tarmar. Jag är också en sockergottegris, vilket inte är bra. Har klarat min första vecka nu utan socker, men är fortfarande sugen. Jaja.. hellre sugen än sjuk. Vill tacka så otroligt mycket för din sida och hoppas du fortsätter när tiden och orker kommer tillbaka och försöl själv stressa ner…
    Kram från en sliten två barnsmamma=)

  2. admin skriver:

    Tack för dina kommentarer – vad glad jag blir! Det är inte lätt att skippa sockret, men härda ut! Det går att bli av med det till slut och om bara ett par veckor så tror jag att sötsuget kommer att ha lagt sig. Enligt Sanna Ehdin tar det åtta veckor för kroppen att ställa om en ”kemisk obalans”. Testa att äta lite fint rårivna morötter – det är sött, även om man inte tror det när man är sockergris.
    Lycka till med sockeravvänjningen och krya på dig! Jag återkommer om en dryg vecka med nya inlägg!
    Kram tillbaka,
    Tina

  3. Therése skriver:

    oj oj oj vad jag känner igen mig!Sockret har alltid varit mitt största bekymmer. Har aldrig kunnat vara utan socker helt. Undvikit det på vardagarna och ”unnat” mig lite choklad på lördagkvällen eller några bitar smågodis…”Unnat” låter vääääldigt fel i detta sammanhang förstår jag nu!:/
    vet inte hur jag ska tacka för all bra information jag har fått här. blir bara mer och mer upprörd/arg/ledsen/frustrerad/irriterad över att man inte får så här bra information från sjukvården! visst, jag är en vuxen människa som kan ta reda på saker själv osv MEN har till fullo litat på att man får den informationen man behöver för att man ska bli så bra så möjligt och hålla sig frisk från sjukvårdens håll!!! Shit vilket uppvaknande fast jag visste att kosten har STOR betydelse! mitt varmaste tack för att din blogg finns!!!

  4. Patrik skriver:

    Har själv ulcerös kolit och äter Puri nethol och Asacol mot detta. Min läkare vill bara pracka på mig massa mediciner hela tiden och har aldrig informerat om att maten man stoppar i sig skulle ha någon inverkan. Jag har till och med frågat min läkare om jag borde lägga om kosten på något sätt och om jag borde undvika viss mat för att må bättre då jag kännt att jag mår sämre av viss mat, men då har han svarat mig att jag ska fortästta äta som jag tidigare gjort och inte lägga om kosten på något sätt. Blir upprörd och frustrerad av att de ej är bättre pålästa och att man ska vara är tvungen att gå ut på nätet och läsa på forum om människor som sitter i samma situation för att få reda på att såklart maten du stoppar i dig har stor inverkan på din sjukdom.

  5. admin skriver:

    Jag håller helt med dig Patrik och det är därför jag satte upp denna hemsida: för oss som sitter med blödande tarmar och googlar oss sönder och samman. Det är en stor skandal att läkarkåren är så dåligt pålästa. Jag tror att det är jättemånga som opererat sig pga att de inte fått ordentliga kostråd, vilket inte är helt lätt alltid eftersom alla reagerar olika på saker och man måste leta rätt på vad man själv tål och skräddarsy sin egen diet.
    /Tina

  6. Veronica skriver:

    Jätte bra sida, håller mig till denna istället för djungeln där ute;0)..har uc, de vurderar just nu om ev. crohn .. Har 2 barn, jobbigt att få till kosten när man har små barn och denn stress, fint att höra och läsa pm andra här..jag börjar med att slopa sockret, svårt att sluta med allt på en gång tycker jag…

  7. admin skriver:

    Kämpa på Veronica! Jag kan bara rekommendera att försöka skippa gluten och komjölk snarast eftersom det kommer att göra en stor skillnad för dig.
    /Tina

  8. Amanda skriver:

    Hej Tina! Hur kan man utveckla en pavlovsk reaktion? Kan lära kroppen att få sådana reflexer? Tacksam för svar och TACK din blogg och all kunskap den ger mig! Kram

  9. admin skriver:

    Hej Amanda,
    Jag har utvecklat min pavlovska reflex genom att när jag ser t ex en semla så tänker jag på hur otroligt ont i magen jag får av att äta den. Efter ett tag och en hel del träning på detta så får jag ont i magen av att se semlor utan att behöva anstränga mig. Samma sak med godis: jag känner hur det river i magen och tarmarna! Lycka till!
    Varma hälsningar,
    Tina

  10. Helena skriver:

    Hej!
    Tack för en väldigt bra och informativ blogg!
    Jag undrar om du vet något om low fodmap? Jag har crohns och har de senaste åren ätit en slags lågkolhydratkost. Jag träffade en doktor som talade gott om low fodmap, dock tycker jag det är svårt att få grepp om vad det innebär.
    Ha det fint!

  11. admin skriver:

    Hej Helena,
    Tack för att du uppskattar min blogg! Jag kan inte så mycket om om FODMAP, men efter att dietisten Sofia Antonsson (se länk på min sida här till höger) lanserade FODMAP i Sverige så har många i svensk sjukvård fått upp ögonen för den. I brist på annan kunskap om kost och vad som orsakar Crohn i form av diet så är FODMAP lätt att förstå så därför blir det lättare att prata om den. Vad jag förstått så fungerar den bra på folk med IBS, men jag är inte lika säker på att den fungerar på oss med Crohn. Var och en är ju sin egen mage, dvs vi är alla unika och därför finns det inte någon universallösning för Crohnare, utan man måste testa sig fram med kosten (som sagt var så verkar SCD bra) och även ta hjälp av mediciner, både skolmedicin (inte alltid men var öppen för det) och alternativmedicin och t ex kolla upp om man har parasiter, fel på hormonsystemet och ha ett lugnt psyke. Du kan läsa mer om vad SCD Lifestyle anser om FODMAP här.

    Min egen erfarenhet är att när jag var riktigt sjuk i vintras/våras så försökte jag undvika mat med hög FODMAP (tex blomkål och bönor) eftersom de påverkar känsliga magar rejält när man nyss varit sjuk.

    Berätta gärna hur det går! Lycka till!
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy