Tips för magen

Av , 13 maj, 2010 18:06

När man får en kronisk tarmsjukdom finns det mycket att tänka på. Under den här fliken finns ett antal tips som är bra att tänka på när man ska bli bättre i magen och få sin vilda tarm under kontroll. När det gäller saker som man bör tänka på vad gäller kost rekommenderar jag att ni läser mitt inlägg Vad kan jag äta? där jag går igenom olika saker som har dålig påverkan på våra magar, enligt min erfarenhet och mina efterforskningar.

Kom ihåg att vi alla är individuella och bara för att jag inte tål en viss sak så betyder det inte per automatik att du inte gör det. Däremot är det jag listar nedan något som är bra att tänka på. Notera att listan på tips uppdateras kontinuerligt då jag upptäcker nya tips eller skriver nya inlägg om dessa saker. Ni kan också klicka på listan på etiketter nedan till höger eller söka ett specifikt ämne om ni vill läsa mer om det.

Observera att när jag rekommenderar specifika varumärken både under denna sida eller i recepten så beror det inte på att jag blivit köpt av dessa varumärken utan på att jag helt enkelt inte hittat något annat varumärke som har lika bra produkter för oss som vill undvika tillsatser eller ha ren mat. I receptlistan hittar ni mat som fungerar bra för mig att äta. Är du akut sjuk kan jag rekommendera mitt inlägg om skonkost där det finns massor av tips på snäll mat och snälla drycker.

3 svar på “Tips för magen”

 1. Patrik skriver:

  Har en fråga, är grönsallad bra för magar med ulcerös kolit? Är råa spenat-blad bra för magar med Ulcerös kolit? Är tomat bra för magar med ulcerös kolit?

 2. admin skriver:

  Hej Patrik,
  Läs gärna mitt inlägg om grönsaker. Jag tycker att grönsallad kan vara svårt att smälta om man är sjuk men om man är frisk är det absolut bra. Jag föredrar dock lite beskare och knaprigare varianter som ruccola, romansallad osv framför vanlig grönsallad. Samma sak med rå spenat. Jag gör istället spenatsoppa på det och det gillar min mage. Kolla under soppa (ska strax lägga in receptet). Tomat ska du undvika eftersom det är en nattskatteväxt som är dåligt för vårt immunförsvar. Jag äter det ibland, men undviker det så mycket jag kan.
  /Tina

 3. hej skriver:

  Ett till tips: Kolla korsallergier. Det är en del vanliga födoämnen som ger korsallergisk effekt för vanliga allergen. Effekten kan vara långsam så det kan ta tid att prova sig fram till vad man faktiskt inte tål och vad man kan fuska med, men jag har lärt mig undvika vissa frukter och grönsaker och haft stor nytta av det.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy