Löksill
Hemgjord sill är alltid godast, tycker jag, för då vet jag vad jag har i min sill. Är man mitt uppe i ett återfall bör man dock vara försiktig med inlagd sill, men vi övriga kan äta ett par bitar vid våra svenska sillhögtider. Det som kan vara jobbigt för magen är ättikan och sockret. Eftersom vi inte är storätare av sill hemma brukar jag endast göra halva satsen av mina inläggningar. Jag använder inläggningssill, exempelvis Abbas variant.
Löksill
- 1 burk inläggningssill
- 1 röd lök
- 10 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1,5 dl vatten
- 5 msk ättikssprit
- 1 dl socker
Skölj sillfiléerna väl och skiva dem därefter i lagom stora munsbitar.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
Krossa ev pepparkornen.
Varva sillbitarna med kryddorna och löken.
Koka upp vatten, ättika och socker till lag. Låt lagen svalna och häll den över sillen när den är kall.
Låt stå minst ett dygn.
Inlagd sill som löksill ska förvaras i kylskåp och håller 1-2 veckor.