Torsk med oliver och rotfrukter
Den här torsken är väldigt god, särskilt när den är färsk. Smaken av grönsakerna, citronen och dillen blandar sig väldigt bra med fisken som blir kanongod. Och lätt är den att göra också.
Torsk med oliver och rotfrukter (2 personer)
- 400 g torsk, gärna med skinnet kvar
- 1/2 msk salt och 1/2 msk socker
- 4 knippemorötter
- 2 palsternackor
- 1 msk rosmarin eller en kvist färsk rosmarin
- rivet skal och saften av en halv citron
- 1 msk ghee/smör
- 1/2 dl finhackad dill, helst färsk
- 1 rödlök, skivad i klyftor
Blanda salt och socker och gnid in det i torsken. Låt stå 30 minuter.
Skala morötter och palsternacka och skär i stavar.
Lägg morötterna och palsternacksbitarna i en kastrull och täck dem knappt med vatten.
Koka dem mjuka med det rivna citronskalet, citronsaft, rosmarin, smör och den skivade rödlöken. Lägg i de avrunna oliverna och dillen på slutet.
Stek torsken lätt, med skinnsidan neråt, i 7-10 minuter. Vänd på den och stek lite hastigt på den andra sidan (utan skinn). Lägg upp på tallrik och låt efterkoka i sig själv (som fisk brukar göra).
Ett annat alternativ är att koka morötter och palsternacka mjuka i 10 minuter. Lägg dem sedan med rödlök, oliver, citronsaft, citronskal, rosmarin, dill och smör i en ugnsfast form och lägg torsken ovanpå. Baka i ugn i 15 minuter på 200°.
Servera gärna kokt potatis till, men den som vill skippa potatisen kan äta endast rotfrukter istället (öka i så fall på mängden morötter och palsternacka).