Vardagstofu

Av , 10 oktober, 2010 10:34

Den här rätten heter Jiachang Dofu (家常豆腐)på kinesiska och ska egentligen innehålla fläskkött också, men jag tycker så mycket om tofun att jag skippat fläsket. Servera till ris som del av en större kinesisk måltid. Den innehåller chili i sichuanpastan så den som inte tål det får göra ett annat recept.

Obs att tofu inte är så bra för personer som har problem med sin sköldkörtel, vilket många tarmsjuka har. Ät därför denna rätt sällan.

Vardagstofu

  • 1 paket friterad tofu (250 g)
  • 10 cm purjolök, vit del
  • 5 cm purjolök, grön del
  • 2 skogsöron (torkad svamp)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 1 grön paprika
  • 1-2 msk sichuanpasta/chilibönspasta
  • 1/2 tsk maziena utblandat i svampvattnet (3 msk)
  • 1 tsk ljus soja
  • Rapsolja till stekning

Häll kokande vatten på skogsöronen och låt stå i 20-30 minuter. Skär dem därefter i fina strimlor. Spara svampvattnet och rör ut potatismjöl i det.

Skölj purjolöken väl och skär den i mindre bitar, separera de vita delarna från de gröna.

Hacka vitlök och ingefära fint.

Skölj och rensa den gröna paprikan och skär den i 1×2 cm stora bitar.

Hetta upp olja i en wok och fräs vitlök snabbt, tillsätt ingefära och den vita delen av purjolöken och rör runt.

Tillsätt sichuanpastan och rör runt, tillsätt den friterade tofun och den gröna paprikan. Rör runt.

Häll på den ljusa sojasåsen och det utrörda maizenan och rör om tills det börjar puttra och koka ihop.

Häll sist i det gröna av purjolöken och rör om 30 sekunder till.

Servera med ris.

NOTERA: Sichuanpasta/chilibönpasta finns att köpa i asiatiska butiker, se även illustration för Gongbao Jiding

Ett svar på “Vardagstofu”

  1. […] av detta recept och denna […]

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy