Ruts äppelkaka
Rut var en väninna till min mamma som arbetade tillsammans med Ruts man Torsten. Rut var duktig på att laga mat och publicerade ibland recept i Sydsvenskan. Hon var även svensklärare åt mina bästa vänner en period under gymnasiet. Här är en god äppelkaka som ofta förekom på vårt bord när jag var liten och sockergris. Jag har minskat sockerhalten lite, ursprungsreceptet är 1 dl.
Äppelkakan passar utmärkt på hösten när det finns gott om svenska äpplen i våra villaträdgårdar. När det är rekordskördar för äpplen kan man ibland gå runt i villakvarter och ta äpplen ur kartonger som folk ställt ut utanför sina tomter, alternativt fråga någon vän om man får komma hem till dem och plocka.
Ruts äppelkaka
- 100 g smält ghee
- 0.75 dl socker, gärna muscavadosocker
- 2 dl havregryn, gärna rent havre för oss glutenallergiker
- Mald kanel
- 5 äpplen
Skala och skiva upp äpplena och lägg i en ugnsfast form. Pudra på kanel efter smak och rör runt.
Smält ghee i en kastrull och blanda i socker och havregryn i kastrullen.
Häll havreblandningen över äpplena.
Grädda i ugn 175° i 30 minuter.