Amerikanska pannkakor

Av , 11 november, 2010 22:31

Första gången jag åt amerikanska pannkakor var hemma hos en vän vars familj var mycket USA-förtjusta. Min väns mamma gjorde konstiga tjocka pannkakor som smakade väldigt gott, om än annorlunda från min mammas vanliga tunna svenska pannkakor.

Senare i livet, framför allt när jag kom till USA första gången, förstod jag att det var något speciellt med amerikanska pannkakor. Jag åt pannkakor till brunch på ett panncake house i SoHo, NYC,  med mina vänner och det kändes exotiskt. (Sen gick vi till World Trade Center men vi åkte aldrig upp.) Väl hemma började jag fuska med amerikanska pannkaksmixer som jag blandade ut med vatten istället för mjölk, vilket fungerade utmärkt. Jag införskaffade mig också lönnsirap, maple syrup, som jag dränkte in mina pannkakor i och åt med skivad banan. Numera kan jag inte äta dessa mixar, men jag har av min matlagningsintresserade och duktiga kock som vän Katti fått tips på hur man gör glutenfria American panncakes.

Kom ihåg att steka i rikligt med ghee/smör så att de blir krispiga. Amerikanerna fegar inte för att lägga på extra klickar av smör på sina pannkakor, men det brukar jag inte göra. Jag tycker att man kan äta de här pannkakorna till frukost på helgerna, om man vill. Men ät inte för många utan bara några få. Det här receptet brukar vara lagom till två personer. Se även recept på bananpannkakor.

American panncakes (6 st)

 • 0,5 dl rismjöl
 • 0,5 dl bovetemjöl
 • 0,5 dl majsmjöl
 • 1 dl rismjölk
 • 1 ägg
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/3 tsk salt
 • ghee att steka i

Blanda alla torra ingredienser i ett litermått. Häll på sojamjölken och ägget. Blanda väl med en visp. Låt smeten stå 10 minuter. Vill man ha lite blåbär i så kan man hälla i 1 dl blåbär.

Häll upp pannkakorna i mindre klickar, runt 5-6 cm i diameter. Stek på mellanstark värme tills pannkakorna fått färg på undersidan (ungefär när det börjar bli lite hål i smeten på ovansida) och vänd dem.

Servera med lönnsirap och/eller färsk frukt.

Ett svar på “Amerikanska pannkakor”

 1. Trollkvinnan skriver:

  =) hejsan, ville bara dela med mig av mitt recept på pannkakor, som jag steker i teflonpanna utan fett (då vi ej tål annat än kokosfett och rapsolja) Jag gör kokospannkakor!

  en tetra kokosmjölk (500ml-5 dl)
  4 dl rismjöl
  2 tsk bakpulver
  och kanel (krydda inte hel)

  Man kan även göra dom i våffeljärn om man vill…

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy