Moussaka med köttfärs
Jag älskar auberginer och en rätt där auberginen kommer till sin fulla rätt är i grekisk moussaka. Det här receptet går att göra på två olika sätt efter att man har saltat och lakat ur dem vätska en stund: antingen steker man auberginebitarna, vilket jag tycker blir godast, eller så lägger man den skivade auberginen direkt i formen och gör den mindre fet. Det senare alternativet är alltså bäst för den som lever på fettreducerad kost.
Moussaka lämpar sig även utmärkt som vegetarisk rätt, se recept på detta under Vegetarisk moussaka.
OBS! Numera har jag skippat moussaka eftersom det innehåller aubergine och tomat som är nattskatteväxter. Om man vill köra utan den typen av växter kan man göra köttfärssås baserad på morot/rödbetor och istället för aubergine köra skivad zucchini.
Moussaka med köttfärs (4 portioner)
- 750 g aubergine (dvs ungefär två mindre auberginer eller en riktigt stor)
Köttfärssås
- 1-2 gular lökar (beroende på hur man tål lök)
- 1-2 vitlöksklyftor
- olivolja
- 400 g lamm- eller nötfärs
- 1 paket krossade tomater (500 g)
- 2 msk tomatpuré (obs, utan tillsatser och kryddningar)
- 1 tsk salt
- nymald svartpeppar
- ½ tsk kanel
- 3 msk hackad persilja
Mjölksås
- 3 dl ”mjölk”, osötad (alternativt 2 dl oatleygrädde och 1 dl vatten)
- 2 ½ tsk maizena
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 paket grekisk fårost (feta), finhackad eller grovt riven
- 2 ägg
Skär auberginerna i c:a 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och strö salt över dem i olika lager (gärna med mer hushållspapper mellan). Låt stå 30 minuter.
Gör köttfärssåsen under tiden.
Hacka löken och pressa vitlöken i en gryta med lite olivolja i botten. Stek på mellanvärme tills löken är genomskinlig och helt mjuk.
Stek upp färsen i en stekpanna samtidigt som löken puttrar i grytan och stek färsen smulig i pannan med hjälp av en trägaffel. För den som vill ha i sig mindre fett kan man hälla bort fettet ur färsen när den är färdigstekt. (Jag brukar bara undvika att ha olja i stekpannan – köttfärs är ju, som min gamla hemkunskapslärare brukade säga, fett.)
Häll i den smulade färsen i lökgrytan, tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, kryddorna, salt och peppar. Låt koka ihop medan du gör mjölksåsen.
Vispa ut maizenan med ”mjölken” i en kastrull. Om man använder havremjölk får man prova sig fram, kanske behövs det mer än 2 ½ msk maizena.
Koka upp mjölken under omrörning så att den tjocknar. Häll i den hackade fetaosten i såsen och rör om till den smält.
Krydda med lite muskot och peppar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt de två äggen som vispas i mjölksåsen.
Skölj av aubergineskivorna och torka av dem.
Häll lite olivolja i stekpannan och stek aubergineskivorna mjuka på varje sida. Observera att denna procedur tar ganska lång tid att genomföra och det går åt en hel del olja. För den fettsnåle kan man skippa detta moment och bara lägga i skivorna i formen direkt, men det blir inte riktigt lika gott, tycker jag.
Lägg upp de stekta aubergineskivorna på en tallrik allteftersom du steker färdigt dem. Under tiden puttrar köttfärssåsen på sin platta.
När alla aubergineskivor är färdigstekta börjar det roliga!
Ta fram en ugnsfast form (jag brukar använda en större glasform) och lägg ett lager med aubergineskivor på botten så att de täcker. Lägg på ett lager med köttfärssås, därefter ett lager med aubergineskivor osv. När sista lagret med aubergineskivor är lagt häller man på mjölksåsen.
Stoppa in formen i ugnen 200° och grädda i 40-45 minuter tills den fått färg.
Servera gärna sallad till så blir det mindre fett.
Hej,
jag tog en teflonform och förstekte aubergineskivorna i olivolja i ugnen, det blev bra. Kerstin
Tack för ett jättebra tips! Jag testade i vanlig ugnsform igår och det blev väldigt bra. Skivade upp auberginen och saltade dem för att dra ut vatten ur dem. Sedan hällde jag olivolja i en stor ugnsform och torkade av aubergineskivorna, lade dem i formen (lite ovanpå varandra, men bara två lager) och hällde på lite mer olja. Förstekte dem i ugnen 200° i ungefär 30 min. Mycket smart och tidssparande! Tack Kerstin!
/Tina