Fisk

Av , 13 maj, 2010 18:05

Fisk är lättsmält och ett väldigt bra livsmedel för oss tarmsjuka. Enda problemet med fisk, tycker jag, är att det ibland kan vara svårt att hitta bra färsk fisk. Jag är lite bortskämd med färsk fisk sedan barndomen då jag ofta tillbringade tid hos min mormor i Varberg, men också hade storfiskande kusiner på min pappas sommarställe. Numera brukar jag handla över disk och fråga när fisken kom till butiken. Ibland använder jag djupfryst fisk.

En bra sak med fisk, förutom att det är snällt mot magen, är att fetare fiskar innehåller omega-3. Om man har Mb Crohn eller Ulcerös Colit ska man nämligen undvika att äta omega-3-tabletter (de kan orsaka diarré), men däremot uppmanas vi att äta fet fisk upp till tre gånger i veckan. Fet fisk är exempelvis lax, strömming/sill, makrill, sardiner, ål (fast det ska vi undvika: den är nästan utrotad), forell osv. Givetvis kan det för vissa fettkänsliga personer vara svårt att äta alltför mycket fet fisk, men om man tål det så är det utmärkt mat. Den som lever på fettreducerad kost får helt enkelt äta mindre portioner av sin lax eller sill.

Jag har märkt att fisk inte lämpar sig som djupfryst mat som sedan brutal-mikras. Den blir ofta torr och trist då. Däremot fungerar den som ”dagen efter”-mat, dvs matlåda på jobbet dagen efter man tillagat den. Fisk och skaldjur har normalt inte så lång hållbarhet, vare sig den är färsk eller tillagad. Godast är den om den tillagas färsk och nyfångad och äts upp direkt.

När man kokar fisk är det extremt viktigt att inte överkoka den. Man kan kolla hur det går med fisken genom att titta på köttet. Om det är en vanlig klassisk vit fisk ska det vara vitt och ogenomskinligt när det är klart. Ofta fortsätter fisken att koagulera även efter att man tagit bort den från spisen, så man ska helst vänta ett par minuter innan man serverar den.

Vissa fiskar, som tonfisk (också en fisk på väg mot utrotning) och lax, kan man dock servera utan att de är helt genomkokta. Då är det dock en fördel om de har varit djupfrysta i minst två dygn så att man inte drabbas av skumma parasiter som kan finnas i fisken.

När det gäller sushi tycker jag att man ska vara lite försiktig. Jag upplever att det är inte helt lätt för magen att smälta rå fisk (enligt kinesisk traditionell medicin är det något av det värsta en magsjuk kan äta), men det blir lättare om man dricker misosoppa till. Det är dock mycket bättre att äta sushi än att smälla i sig en hamburgare på McDonald’s som snabbmat, brukar jag tänka när jag äter sushi till lunch.

För den som vill ha fler fiskrecept och inspiration rekommenderar jag ett besök på Fiskexporten i Varberg. En del av recepten innehåller mjölk, men det går ju att substituera om man vill.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy