Jamies jemenitiska lamm
Det här receptet såg jag på TV när Jamie Oliver åkte runt i England och grillade, bland annat dessa goda jemenitiska lamm som fick det att vattnas i min mun. Jag har försökt återskapa receptet här. Jamie använde sig av lambracks, men jag har använt lammkotletter, vilket fungerar utmärkt. Till lammet serverar jag kokt quinoa, sallad och röra på vita bönor. Jag gillar dem extra mycket eftersom de innehåller gurkmeja, som ju är nyttigt för oss med knasiga magar.
Jamies jemenitiska lamm
- 1 tsk mald kummin
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk ingefära (pulver eller en liten bit färsk riven ingefära)
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt, gärna flingsalt
- lite peppar
- 1 tsk mald mynta
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 tsk honung, gärna flytande
- 3 msk olivolja
- 1-2 lammkotletter per person
Blanda ihop kryddor, vitlök, honung och olivolja och lägg i lammkotletter eller lammracks i såsen. Jag gör gärna marinad i plastpåse och låter köttet vila en timme före grillning. Eftersom den innehåller gurkmeja är det lätt att den färgar av sig, så jag brukar lägga plastpåsen på ett fat i kylen.
Grilla lammkotletterna på grillen tills de ser färdiga ut, vilket tar kanske 5 minuter per sida beroende på hur het din grill är. Det går även bra att grilla dem i ugnen på hög värme, fem minuter per sida på galler högst upp i ugnen på maxvärme.