Potatis och aubergine 地三鲜
Det här är en av mina favoriträtter i Kina. På kinesiska heter rätten 地三鲜 di san xian – tre smaker från jorden eftersom den innehåller tre slags grönsaker. Rätten är anpassad för att vara del av en kinesisk måltid, dvs att man har fler rätter på bordet. Se mer om kinesisk matlagning i mitt tidigare inlägg här. Observera att det är viktigt att man först hackar upp alla ingredienser och blandar till såser INNAN man börjar tillaga maten. I denna rätt ska man börja med att steka potatisen knaprig så då kan man hacka övriga grönsaker under tiden.
Potatis och aubergine 地三鲜
- 3 normalstora potatisar
- 1 normalstor aubergine
- 1 grön paprika
- 1 msk finhackad vårlök
- 1 msk finhackad vitlök
- 1.5 dl buljong, förslagsvis grönsaksbuljong eller hemgjord hönsbuljong
- rapsolja att steka i
Skala och tärna potatisen i bitar på ungefär 2 cm.
Skölj och tärna aubergine och grön paprika i liknande stora bitar, samt hacka vårlök och vitlök.
Stek potatisen på mellan till svag värme i 10-15 minuter tills den är mjuk inuti och vackert gyllene på utsidan.
Koka upp buljongen om ni använder grönsaksbuljong i pulverform eller häll upp 1.5 dl hönsbuljong i en mugg.
Ta upp potatisen ur stekpannan och häll i lite ny olja och stek auberginebitarna mjuka på mellanvärme i 5-10 minuter.
Lägg tillbaka potatis i stekpannan och tillsätt paprika, vårlök och vitlök och stek lätt.
Häll i buljong och låt koka upp.