När man är kronisk tarmsjuk undrar man ofta vad man ska äta och vilken diet som är bäst för att läka tarmen. Läkarna och de flesta dietisterna säger ju att vi kan äta vad som helst (för, underförstått, vi kommer ju ändå alltid att vara sjuka). Andra, som pionjärerna inom svensk hälsokost Are Waerland och Lilly Johansson (grundare av den legendariska Föllingegården) rekommenderade att man skulle leva på så kallad ”vital kost” med enbart grönsaker, helst råkost, som motverkade försurningen av kroppen. Ytterligare andra, som Annika Lagerhorn och jag, förespråkar den så kallade basallergidieten, medan doktor Annika Dahlqvist, också känd som ”fettdoktorn” rekommenderar LCHF-dieten.
Fortsätt läs 'Specific Carbohydrate Diet – SC-dieten'»
Jag har redan nämnt det i mitt första inlägg om #prataomdet, men tänkte fördjupa mig i det lite ytterligare eftersom det här är en annan sak som är tabu, framför allt för oss tjejer som förväntas vara fina flickor och fina flickor fiser aldrig. Fisa, gasa, prutta, fjutta, fjärta, lägga en brakare, släppa väder, lägga en smygare – kärt barn har många namn! Alla gör det, men en del gör det mer öppet och andra gör det mer diskret. En normal människa fiser runt en halvliter gas per dag i snitt 15 gånger per dygn. Vi gör det även när vi sover så det kan vara svårt att veta hur mycket man faktiskt fiser per dygn.
Fortsätt läs '#prataomdet del 3'»
För ett tag sedan var jag på Lifeland här i Stockholm för att köpa vitaminer. Jag kom i samspråk med en trevlig expedit om knasiga magar och vi stod och pratade en bra stund. Hon berättade att det är många som kommer in till deras hälsokostbutik med knasiga magar och vill ha hjälp. Efter ett tag hamnade vi i honungshyllan och där tipsade hon mig om en honung från Nya Zealand som heter Manuka-honung.
Fortsätt läs 'Manuka-honung'»
Jag har tidigare skrivit om salovum och AF-faktor, som också finns i SPC-flakes. Som jag tidigare skrivit så har det varit svårt och dyrt att få tag på just salovum eftersom alla landsting inte haft det på sin lista över subventionerade läkemedel/kosttillskott. Men i veckan fick jag veta av Lantmännen att numera har ALLA landsting i Sverige UTOM Gävleborg (skäms på er!) salovum på recept och det går alltså att få ut det subventionerat. Det är inte säkert att era läkare är medvetna om detta och då rekommenderar jag att ni kontaktar Salovum själva på info (a) as-faktor.se för att få reda på vem som ni ska kontakta i just ert landsting. I Stockholm är det tydligen någon på Astrid Lindgrens sjukhus som är ansvarig. Så jag kan bara gratulera er alla som vill testa salovum till att det nu är möjligt utan att bli helt ruinerad.
”Listen to your gut” heter Jini Patel Thompsons bok och hemsida där hon ger tips och råd till oss med knasiga magar. Det är ett väldigt bra namn, tycker jag, eftersom det är så sant. Det är otroligt viktigt att lyssna på sin kropp och sin mage, inte minst när det gäller hur man ska bli frisk från sin knasiga tarmsjukdom, vare sig det är Crohn, Ulcerös Colit eller IBS. Eftersom vi alla är individuella och det faktiskt inte är kartlagt varför vi får dessa sjukdomar så är det extra viktigt att lyssna på sitt inre och känna efter vad som passar för just dig. Vissa forskare tror ju att Crohn egentligen är 400 olika sjukdomar så det är inte konstigt om våra magar reagerar olika på olika metoder för att bli frisk.
Fortsätt läs 'Lyssna på din kropp'»