Grillat kött

Av , 25 juni, 2010 09:22

På våren och sommaren älskar jag att grilla. Jag har lärt mig att grilla genom åren och magen verkar tycka om grillat kött i normala mängder (man behöver ju inte äta upp en hel ko som man gör på argentinska grillfester). Ofta använder jag rostbiff, som jag skivar upp själv, eller entrecôte som jag också skivar upp själv. Jag gillar också lammkött och grillar gärna lammkotletter eller lambracks.

Det som är viktigast när man grillar är att glöden är bra. Dvs man kan inte börja grilla förrän grillkolen är glödande. Man ska absolut inte grilla när grillkolen brinner. En annan viktig sak är att inte glömma att salta köttet. Det blir helt klart godast om man använder flingsalt på det nygrillade köttet. Man ska INTE använda salt i köttmarinaden. I alla fall gör inte jag det. Normalt brukar jag försöka låta köttet marineras i 2-3 timmar, men i nödfall (alltför ofta) får det bara marineras en halvtimme. Det är också viktigt att äta upp köttet direkt från grillen – det är då det är som godast. Alltså bör man först göra sina tillbehör, som klyftpotatis i ugn, sallad och olika inlagda grönsaker (se under vegetariskt) innan man lägger upp köttet på grillen eftersom det kan gå väldigt snabbt att grilla kött.

Min grillmarinad räcker till 500 g kött ungefär.

Tinas grillmarinad

  • 2-3 msk olivolja
  • 2-3 pressade vitlökar
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin (om man gör lamm)
  • 1/2-1 tsk malen svartpeppar
  • 1 msk balsamicovinäger (se till att den är av bra kvalitet)

Blanda ihop ingredienserna i en skål och lägg ner köttbitarna i marinaden och pensla på så att alla köttbitar är täckta av marinad. Lägg över plastfolie och ställ in i kylen 2-3 timmar. Vänd gärna på köttet i marinaden under tiden.

Man kan också lägga över marinad och kött i en plastpåse som sedan vänds under tiden.

Grilla köttet över glöd tills köttsaften är lätt rosa när man sticker i köttet.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy