Kyckling provençale med ugnsbakade grönsaker
Det här receptet kom till en sommardag när jag hade lite olika grönsaker hemma. Det är en enkel och lättlagad rätt som magen gillar. Vill man undvika fett kan man tillaga rätten i en teflonform utan fett och ta bort skinnet på kycklingen (fast det är nästan det godaste i denna rätt). Numera använder jag inte aubergine, tomat, paprika och potatis i matlagningen eftersom de är nattskatteväxter som vi bör undvika, utan de grönsaker jag har hemma.
I denna bild syns den tidigare varianten av receptet med paprika, aubergine och potatisar.
Kyckling provençale med ugnsbakade grönsaker (4 portioner)
- 4 kycklinglår med ben och skinn
- 3 msk herbes de Provence
- 1/2 butternutsquash
- 1 zucchini
- 1 röd lök
- 2 palsternackor
- 2-3 morötter
- 1 dl oliver, gröna med citronfyllning
- 2 vitlökar, hackade
- olivolja
- 1/2 citron
- Salt och peppar
Skär grönsakerna i bitar, ungefär 2 cm x 4 cm långa eller i slantar. Lägg i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
Skär rödlöken i klyftor och lägg i den ugnsfasta formen. Salta och peppra och rör runt så att grönsakerna blandas med varandra.
Lägg kycklinglåren ovanpå grönsakerna och strö herbes de Provence ovanpå kycklinglåren.
Pressa citronen ovanpå kyckling och grönsaker. Om man vill kan man även skiva ner den och lägga i grönsaksblandningen.
Stoppa in den ugnsfasta formen i ugnen 225 grader i 40-50 minuter tills kycklingen är färdiggrillad och grönsakerna ugnsbakade.