Kokt torsk med pepparrot
Kokt torsk eller vit fisk är nog något vi tarmsjuka tvingats äta vid många olika tillfällen i livet. Jag tycker att kokt fisk är gott, men det är viktigt att fisken är helt färsk, annars smakar den inte alls lika bra. Den som inte vill äta torsk (jag äter odlad norsk torsk) kan byta ut den mot färsk sej (som är vit, ”gammal” sej blir grå) eller kolja. Förutom att det är gott med kokt torsk/sej/kolja är denna rätt också väldigt lätt att tillaga.
Obs! Traditionellt serveras denna rätt med kokt potatis men jag rekommenderar att man äter ris eller quinoa till för att undvika potatisen som ju är en nattskatteväxt och innehåller väldigt mycket stärkelse. Av någon anledning tål min mage ris och quinoa bättre.
Kokt torsk med pepparrot
- 200 g torsk/person (eller kolja, sej eller annan vit fisk)
- 1 hårdkokt ägg/person
- Färsk pepparrot
Börja med att koka potatis och hårdkoka ägg. När äggen har kokat färdigt kan man börja sjuda torsken.
Sjud torsken i en kastrull lätt saltat vatten i 10 minuter eller använd mikrovågsugnen (det brukar ta 5-7 minuter på max för mig).
Lägg gärna i morotstavar som får koka med – det är nyttigt och snällt för magen och ger god smak.
Den som vill kan också lägga i ett lagerblad i torskvattnet.
Ta av torsken från spisen och lyft ur den ur vattnet (som kan sparas till fisksoppa ed).
Skala de hårdkokta äggen och skär dem i små bitar.
Smält ghee.
Skala en bit av pepparroten och riv fint på ett rivjärn.
Servera torsken med kokt ris/quinoa, kokta morötter, smält ghee, riven pepparrot och hackat ägg.